Укрзалізниця виплатить 1 млн грн через збиту поїздом багатодітну матір на Львівщині

24 июля 2022 г. в 09:30

Однак у діях машиніста відсутній склад правопорушення.

Мостиський районний суд Львівщини зобов’язав Укрзалізницю виплатити 1 млн грн через смерть жінки, яка у нетверезому стані переходила залізницю, коли її збив потяг.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Наприкінці 2019 року жінка спробувала перейти через залізничні колії перед електропоїздом у Славському та отримала травми, несумісні з життям. У крові загиблої виявили 2,40 проміле алкоголю. За цим фактом було відкрите кримінальне провадження, але поліція закрила його, оскільки в діях машиніста відсутній склад правопорушення.

У жінки залишилось 5 неповнолітніх дітей, проте кілька років тому її позбавили батьківських прав. Через те, що діти проживають у прийомній сім’ї, позов проти Укрзалізниці подала їхня вихователька. На кожну дитину жінка запросила 200 тисяч гривень.

У суді вона заявила, що діти втратили зв’язок з “єдиною рідною людиною, з якою вони могли спілкуватись та дізнатись про своє коріння”, а сам факт того, що вони стали сиротами, впливає на їх спосіб життя та емоційний стан.

Представник Укрзалізниці в суді виступив проти задоволення позову, оскільки жінка сама порушила правила і машиніст не міг уникнути зіткнення. Зазначив, що жінку позбавили батьківських прав щодо малолітніх дітей ще у 2012 році, оскільки вона ними не займалась та часто залишала без нагляду, а у будинку була антисанітарія.

Представник залізниці додав, що відсутні докази, що смерть матері призвела до зміни життя дітей. Зазначає, що якраз проживання із рідною матір’ю і є наслідками душевних та моральних страждань.

Проте суддя Світлана Гіряк вирішила, що Укрзалізниця є джерелом підвищеної небезпеки, тому родичі мають право на відшкодування моральної компенсації, якщо залізниця не доведе, що загибла свідомо хотіла завдати собі шкоди. Таких аргументів, на думку суду, представники залізниці не надали.

На рішення суду виплатити 1 млн гривень Укрзалізниця подала апеляцію.

EXMO affiliate program