В обхід санкцій: фармкомпанія "Дарниця" постачає препарати в рф через країни Митного союзу

30 января 2023 г. в 17:30

Попри ембарго на торгівлю з країною-агресоркою, у російських аптечних мережах досі присутня продукція фармгіганта "Дарниця".

Попри широкомасштабне вторгнення рф і заборону Кабміну торгувати з агресором, фармацевтична імперія екснардепа Гліба Загорія продовжує спонсорувати російські ракети? Препарати українського виробника "Дарниця" досі можна побачити у вільному продажу в сусідній країні. А у вітчизняних аптеках ліки цього бренду – серед найбільш поширених і найбільш дорогих.

У чому таємниця успіху фармгіганта? З'ясовувала журналістка "СтопКору" Діана Ловська.

Фармацевтична компанія "Дарниця", що належить колишньому нардепу від БПП Глібу Загорію, – лідер українського ринку ліків. Та лінійка препаратів виробника представлена не лише в Україні.

27 вересня 2022 року уряд ухвалив постанову "Про заборону вивезення товарів з України на митну територію російської федерації". Документ є чинним до дня припинення або скасування військового стану та припинення рф недружніх дій проти України. Він передбачає ембарго на постачання продукції до країни-агресорки.

"Ми продовжуємо санкційний тиск проти рф. Ця постанова – ще один з багатьох інструментів економічного впливу. Розуміємо, що санкції – це засіб не лише реагування на військову загрозу, а й упередження агресії в майбутньому. Хочу констатувати, що з початку війни експорт товарів до рф де-факто було зупинено. Тепер це закріплено і на правовому рівні", – наголосила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Попри цю заборону, на російських сайтах з продажу ліків досі представлені препарати під брендом "Дарниці" із вказівкою адреси виробника: Київ, Україна. Якщо взяти популярний "Діазолін", то можна побачити і дату виробництва: 2018 рік.

І це – незважаючи на той факт, що після початку агресії на сході України пан Загорій публічно обіцяв, що "Дарниця" припинить постачання лікарських препаратів до рф та вже у 2016 році знизить їх до нуля.

Ба більше, за даними видання "Антикор", препарати українського виробника ще нещодавно були присутні на полицях аптек у центрі російської столиці. Журналісти припустили, що для їхнього постачання використовувався транзит через треті країни, які входять до Митного союзу з рф.

EXMO affiliate program