В Одесі та у Києві медичний колапс — в лікарнях не вистачає ліжок з киснем (відео)

1 апреля 2021 г. в 00:56

В столиці розгортають ще 200 ліжок для хворих з COVID. Але чи будуть ці ліжка забезпечені киснем невідомо, адже в столичних лікарнях "Укрзалізниці" досі не приймають хворих, бо тільки почали отримувати концентратори

В Одесі вже медична катастрофа через нестачу місць в лікарнях для хворих на ковід та кисневих концентраторів для них. Про це розповіла у соцмережі місцева волонтерка Катерина Ножевникова.

"У лютому ми видали 122 концентратори. В основному тим, хто виписувався зі стаціонарів з низькою сатурацією. Березень 2021 видано 504 концентратори. Картина приросту просто, як на долоні. На цей час в офісі знову нуль штук. У мене в черзі вже 12 осіб. Сатурація 82-88 (іншим просто відмовляємо). Слово "черга" з такими показниками це просто катастрофа. Комерційні прокати — порожні. Скільки у них апаратів я не знаю, але таких прокатів в місті три. Так що до наших 500 ще мінімум 100 машин на руках у тих, хто не зміг в березні потрапити в стаціонар через відсутність місць або виписується з кисневою залежністю", - говорить волонтерка.

За її словами, дзвінки йдуть постійно. Жінка не знає, що говорити людям, які в паніці шукають кисень для своїх рідних.

"У парку Шевченка люди лежать на одному концентраторі по двоє. Двопотокові видають в такій ситуації 4-5 літрів в кращому випадку на людину. Всі, хто в темі розуміють, що для ковідного пацієнта в активній стадії це трохи краще, ніж дихати виглянувши у вікно. Місць реанімаційних немає, а також немає місць для патентів, які потребують високого потоку кисню. Дідусь, якому два дні намагалися знайти таке місце, і вночі вже підключала у будинку до СІПАП плюс концентратора, сьогодні вранці помер. Наразі на Троїцькій стоять машини швидкої уже дві години 45 хвилин! Пацієнтів не приймають, тому що перезмінка.. Ще раз про ефективне використання такого золотого ресурсу, як екстрена допомога. У 8 лікарні сьогодні вранці знову перебої з киснем. Дзвонили пацієнти в паніці", - обурюється жінка.

Тим часом київська влада продовжує збільшувати кількість ліжкомісць для ковідних хворих. Про це Віталій Кличко розповів під час онлайн-брифінгу.

"Ми сьогодні робимо все можливе, щоб не допустити колапсу медичної системи. Тому постійно збільшуємо кількість ліжок для пацієнтів хворих на коронавірус. На сьогодні в Києві 6169 ліжок для лікування хворих на COVID-19. Цього тижня столиця розпочала розгортати ще 236 ліжок. Загалом з початку нової хвилі захворювання ми підготували майже 1100 ліжок", - заявив мер столиці.

Він зазначив, що загалом ковідних хворих приймають 30 медзакладів столиці, але не відомчі лікарні МОЗ та НАНУ.

"Що ж до інших медзакладів – відомчих лікарень МОЗ та Національної академії медичних наук, де є і ліжка, і медперсонал, — то, попри наші неодноразові звернення, там досі не приймають хворих на COVID-19 киян", - наголосив Віталій Кличко.

Зараз в столиці діють 17 основних лікарень, які надають допомогу дорослим пацієнтам із коронавірусом чи підозрою на нього. З них шість заповнені на 100%, 5 - на 95%, а ще 5 - на 90%. Це найбільше навантаження від початку пандемії. Повідомляє "ТСН".

У Києві спалахнув скандал, бо столична влада розраховувала на три відомчі лікарні "Укрзалізниці", які б мали прийняти 356 хворих на ковід, а насправді для таких пацієнтів в закладах нічого немає. Як виявилося, місця в їхньому стаціонарі існують лише на папері, тож і швидкі, які приїхали до однієї з лікарень, довелося розвертати.

"Швидкі довелося розвертати, бо не було захисних костюмів, дезрозчинів і кисню", - каже Леся Дрофа, головна лікарка одного з закладів.

Нацслужба здоров'я перерахувала на забезпечення лікарень "Укрзалізниці" 60 мільйонів гривень. В одних медзакладах запевняють, що кошти до них досі не дійшли. В інших же говорять, що гроші тільки почали поступати й вони закупили тільки перші кисневі концентратори.

Хто винний у цій ситуації столична влада, Нацслужба здоров'я чи чиновники "Укрзалізниці" - поки невідомо.

greenpost.ua

EXMO affiliate program