В Україні можуть ввести штрафи від 1700 гривень за конденсат з кондиціонерів — подробиці (Відео)

27 января 2021 г. в 07:40

У Верховній Раді з’явився законопроект, який пропонує штрафувати українців за конденсат, який крапає з кондиціонерів — на голови перехожим, дахи чи фасади розташованих поруч будівель, дахи балконів і просто на вулицю.

НВ розповідає, що відомо про цю ініціативу та які штрафи пропонують накладати на власників кондиціонерів, конденсат з яких не відводиться в каналізаційну систему.

За що і на скільки хочуть штрафувати власників кондиціонерів

Законопроект № 4619 ініційований нардепом від Слуги народу Сергієм Гривком, його співавтори — Олександр Побережний — «сертифікований експерт у сфері обслуговування будівель і споруд» та адвокат Антон Гайдук — помічник-консультант нардепа.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що встановлення кондиціонерів на фасадах, в тому числі багатоповерхівок, набуло значного поширення. При цьому власники кондиціонерів, пояснюється в документі, «розміщують їх таким чином, що конденсат з них замість належним чином облаштованого та акуратного відведення і збору попадає в навколишнє середовище: на голови перехожих; на дахи чи фасади поруч розташованих будівель; на дахи балконів, створюючи при цьому ритмічний шум від капання; його розносить вітер і т.д».

Також, на думку авторів законопроекту, не виключено, що в конденсаті можуть бути забруднюючі речовини.

Зазначається, що через конденсат, який крапає з кондиціонерів, часто скаржаться «особи, чиї права та інтереси порушуються» і в багатьох випадках такі справи доходять до судового розгляду.

Водночас закони України не встановлюють ніяких вимог щодо відведення конденсату від кондиціонерів і відповідальність за порушення таких вимог теж не передбачена.

Однак такі правила є у Державних будівельних нормах. Ці норми забороняють виводити конденсат на фасади будівель та передбачають застосування системи загального збору та відведення конденсату у зливову чи побутову каналізацію.

Також вказується на норму Цивільного кодексу, згідно з якою право власності не можна використовувати «на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі».

Автори законопроекту пропонують штрафувати власників кондиціонерів за «виведення конденсату від розміщених на фасадах будинків (будівель, споруд) приладів охолодження (кондиціонерів) у місця, які не є спеціально пристосованими для цього місцями».

Власників кондиціонерів чи посадових осіб підприємств, установ та організацій, яким належать кондиціонери, пропонують, штрафувати на 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — зараз це 1700 грн.

Якщо протягом року таке порушення повториться, штраф, відповідно до законопроекту, зросте до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 3400 грн.

Щоб не бути оштрафованими, власникам кондиціонерів пропонують один із трьох варіантів:

виводити конденсат у зливову каналізацію;

виводити конденсат через побутову каналізацію (в разі виведення конденсату з розривом струмини через гідрозатвор);

обладнати та розмістити резервуар, щоб збирати конденсат та не допускати його витоку або поширення іншим чином.

Законопроект передбачає, що у випадку ухвалення цього закону він має набути чинності 1 червня 2021 року — «з метою надання достатнього часу власникам приладів охолодження (кондиціонерів) для підготовки та облаштування спеціально пристосованих місць для виведення конденсату».

Проблема не в конденсаті?

Кореспондент 1+1 Антон Ночвін у сюжеті телеканалу, присвяченому неврегульованості встановлення кондиціонерів в Україні, зазначив, що цілий законопроект про конденсат з кондиціонерів присвячений лише одній маленькій деталі, тоді як проблема не лише в цьому.

За словами інженера-проектувальника Дмитра Макогона, безладно встановлені на фасадах будівель кондиціонери незаконні.

«Естетично — це погано. Архітектор задумував один вигляд фасаду, а люди самовільно його змінюють. Це ще й пошкодження фасаду, пошкодження його герметичності. В ці кріплення може потрапляти вода. Насправді, крім естетики дуже багато нюансів. Змінювати фасад самовільно не дозволяється, за нашими нормами, законами. Втім, це не карається, тому всі це роблять», — розповів він.

Щоб уникнути таких порушень, фахівець пропонує ставити зовнішній блок кондиціонерів на території, яка належить їхнім власникам.

«Ставите зовнішній блок на території, яка вам належить. Фасад вам не належить, а балкон належить. Тому чому б, приміром, не поставити на підлозі. Це, в принципі, не займе багато місця. Крім того, естетика будинку залишиться така, яка вона має бути», — говорить Макогон.

Щоб не спотворювати фасади будинків кондиціонерами, існує ще два способи їх встановлення, зазначається в сюжеті.

Перший — встановлювати їх централізовано на однаковій відстані один від одного і закривати спеціальними решітками. Другий — виводити зовнішні блоки кондиціонерів на подвір'я, а не на фасади, які виходять на вулицю.

nv.ua

EXMO affiliate program