В Україні розробили пончо для ЗСУ, яке маскує від тепловізора. Відео

5 апреля 2023 г. в 20:26

В Україні створили накидку для українських військових, яка може маскувати від тепловізора. Також пончо захищає тіло людини від вітру та дощу.

Про це повідомив один з розробників такого винаходу для ЗСУ, співзасновник проєкту "Привид" Сергій Смалюк. До початку повномасштабного вторгнення Росії його компанія займалася пошиттям одягу, повідомляє видання "Суспільне".

Накидку він створив разом з проєктом-партнером у Рівному. За словами Смалюка, на винахід вже отримано патент.

Чоловік зазначив, що спочатку було розроблено зимові маскувальні костюми з дорогої тканини, привезеної з іншої країни. Костюми були якісними, але мали надто високу ціну.

"Тому подальшою цілю було, щоб суть спорядження була така ж – екранування від тепловізора, але щоб ціна не була такою кусючою", – зазначив Смалюк.

Він додав, що тепловідбивне пончо тестували при денному світлі у місті на відстані до 50 метрів. Також спорядження відправили для тестування в польових умовах з військовими.

За словами воїна ЗСУ з позивним Хмель, накидки можуть знадобитися у першу чергу розвідувальникам.

"Ми спробували їх випробувати як пасивним інфрачервоним приладом, так і активним з підсвіткою. Випробування проводили в польових умовах. Накидка дійсно працює. Найкраще, певно, використовувати під час пересування – в полі, в лісосмузі", – зазначив військовий.

Як пише видання, пончо захищає не тільки від тепловізора, але й від води та вітру. Його вага – 1,5 кг, а собівартість – до 7,5 тисячі гривень. Проєкт вже отримав замовлення від військових, які воюють на передовій.

EXMO affiliate program