В Україні вже зафіксували 17 випадків штаму «Дельта» у трьох регіонах (відео)

29 июля 2021 г. в 14:45

Станом на 28 липня в Україні уже виявили 17 випадків зараження новим штамом коронавірусу «Дельта», який є більш заразним та небезпечним.

Про це повідомив головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, цитує «Укрінформ».

Він розповів, що з цього переліку 4 випадки підтвердили секвенуванням (генетичним аналізом коронавірусу). Натомість усі інші випадки виявили за допомогою ПЛР-тестування на генетичні мутації штаму «Дельта».

Найбільше випадків зафіксували у Києві й на Закарпатті — по 7. Також три випадки виявили на Львівщині.

Окрім цього Кузін розповів, що в Україні вже стався один летальний випадок, до якого призвів штам «Дельта». Це трапилося 27 липня в Олександрівській лікарні Києва.

«Він мав супутні захворювання. Був невакцинований. Принаймні останні три місяці не їздив закордон, тому є підстави вважати, що підхопив коронавірусну хворобу всередині країни або під час виконання службових обов’язків чи в побуті», — уточнив посадовець.

Що відомо про «Дельту»?

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що штам поширився вже щонайменше у 111 країнах світу. «Дельту» вперше виявили в Індії.

Штам має дві ключові мутації зовнішньої «спайкової» частини вірусу, яка прикріплюється до клітин людини. ВООЗ раніше визнала його таким, що «викликає занепокоєння», адже він є більш заразним.

За даними департаменту громадського здоров'я Англії, цей штам у 1,6 раза заразніший, ніж штам «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше — до реанімації. Водночас вакцини проти цього штаму, ймовірно, є ефективними.

EXMO affiliate program