Вакцини Pfizer і Moderna можуть викликати запалення серця — ЄС (відео)

10 июля 2021 г. в 23:00

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) повідомило, що одним із побічних ефектів вакцин від коронавірусу від BioNTech/Pfizer і Moderna може бути запалення серця.

Про це повідомляє Politico.

Зокрема, вакцина може викликати міокардит і перикардит — це запальні стани серця, симптоми яких включають задишку, проблеми з серцебиттям і біль в грудях.

Експерти регулятора проаналізували 145 випадків міокардиту і 138 випадків перикардиту після вакцинації BioNTech/Pfizer, а також 19 випадків після вакцинації препаратом Moderna.

Європейське агентство з лікарських засобів рекомендує додати міокардит і перикардит до списку побічних ефектів від вакцинації.

Вакцина розробки Pfizer і BioNTech першою отримала схвалення в США та ЄС. Її ефективність у запобіганні захворювання COVID-19 через сім днів після дводозовой вакцинації оцінюється в 95%. За даними BioNTech, ефективність препарату через два тижні після введення другої дози ще вище — 97%.

30 листопада 2020 року американська компанія Moderna повідомила, що ефективність її вакцини проти коронавірусу досягає 94,1%, а для запобігання тяжкого перебігу хвороби — 100%. 6 січня Єврокомісія схвалила використання вакцини від коронавірусу виробництва компанії Moderna.

EXMO affiliate program