Верещук відповіла, що буде з російськими вчителями, звезеними на Харківщину (відео)

19 сентября 2022 г. в 01:30

Відомо, що окупанти привезли на Харківщину російських вчителів, аби ті навчали наших дітей. Українська влада наголошує, що така діяльність є злочинною.

А відтак – кожен відповідатиме перед законом. Окрім цього, неминучу відповідальність за співпрацю з ворогом мають усвідомлювати й українські вчителі. Про це 24 каналу сказала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Українці будуть покарані за державну зраду

Міністерка наголосила, що громадянам України, які будуть здійснювати освітні процеси, нав'язані ворогом, загрожує Стаття 111-1. Колабораційна діяльність. "Вони мають її дуже уважно почитати, там усе чітко написано", – додала вона.

Окупанти залучають не лише громадян росії

На територію тимчасово окупованої Харківщини активно звозили російських фахівців – вчителів, лікарів, чиновників. Ба більше, за даними розвідки, сьогодні країна-агресорка не може залучити достатньо росіян, які бажають працювати на території України. Тому росія розвішує оголошення у країнах Центральної та Середньої Азії. "Вони щось там намагаються пояснити у Бішкеку, залучаючи будівельників", – сказала міністерка.

Що загрожує росіянам

Усі ті, наголошує Верещук, хто не є громадянами України, до прикладу, вчителі або лікарі, повинні розуміти: вони порушують українське законодавство та міжнародне гуманітарне право.

Є Женевські конвенції, які вони підписували, ратифіковували й мають їх дотримуватися. Їх не має тут бути! Вони мають невідкладно залишити територію України. В іншому випадку вони будуть притягнуті до відповідальності за Кримінальним кодексом України,– підсумувала вона.