Відео з тортурами українського військового. Христо Грозєв розповів, як російські пропагандисти допомогли Bellingcat (відео)

9 августа 2022 г. в 07:40

Керівник Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю Радіо НВ розповів, як російські пропагандисти допомогли Bellingcat розкрити особу російського військового, підозрюваного у тортурах і вбивстві українського військовополоненого.

Грозєв в ефірі Радіо НВ зазначив, що російські пропагандисти намагалися показати успіх кадировського спецназу Ахмат, щонайменше вп’ятьох знімаючи його розвідгрупу під час захоплення заводу Азот, у Лисичанську, у Сєвєродонецьку та в інших місцях.

«Це дало нам та іншим розслідувачам дві дуже корисні речі. По-перше, багато разів ми змогли знайти у високій якості [зображення] саме людину, яка була дуже схожа за своїм одягом, за речами, які у нього були на руках, на людину, яку видно без обличчя на відео з убивством. Це була перша частина, яка дуже допомогла, тому що ми змогли звузити коло можливих злочинців, підозрюваних до двох», — пояснив керівник Bellingcat.

За його словами, лише один із підозрюваних був поруч із білою машиною, яку видно було за обличчями тих, хто чинив злочини.

«Це біла машина з літерою Z, намальованою вручну двічі. Не можна було подумати, що є така друга машина, бо літера була намальована з певними кутами. Ми знайшли таку машину у пропагандистському відео Патріка Ланкастера, яке він знімав наприкінці червня — на початку липня. Ми побачили одного з цих людей, які були з таким капелюхом, з такими речами на руках, буквально в цій машині він брав пляшку води», — розповів Грозєв.

Керівник Bellingcat пояснив, що це був ключовий момент, без якого розслідувачі не змогли б довести, що це не підставне відео.

«Іноді пропагандисти роблять корисну роботу. Думаю, що це просто наслідки війни нового світу, у якій пропаганда не може діяти лише в один бік, тобто вона завжди залишає сліди, і можна перетворити її на зброю для пошуку істини», — сказав він.

EXMO affiliate program