"Війна" за коронавірус: хто насправді запустив пандемію (Відео)

15 мая 2020 г. в 09:49

Китай звинувачують у приховуванні та замовчуванні інформації щодо поширення COVID-19

І на завершення повернімося до теми коронавірусу, але у світовому масштабі. Тих, хто захворів, – уже понад 4 мільйони. І цього тижня ми почули доволі гучні закиди з боку Сполучених Штатів у бік Китаю, звідки й поширилася інфекція.

Насправді, війна між ними на тлі коронавірусу триває вже декілька місяців, але тепер Вашингтон вимагає покарання винних і компенсації. А це понад трильйон доларів. Тобто Китай зараз звинувачують у приховуванні і замовчуванні інформації. Пекін, звісно, все заперечує. Навряд чи треба чекати глобального конфлікту між двома країнами, але з інформаційного простору війна може переміститися в суди. Тож погляньмо глибше на суть конфлікту.

Прогулянки у парках Пекіна, обіди на верандах ресторанів. Дехто з відвідувачів уже без масок. Працює транспорт, відкриті аеропорти. А ще два місці тому хворих на коронавірус у Китаї було найбільше у світі. Нині за добу жодної смерті.

До роботи повернувся бізнес, торговельні центри, а ще так звані "живі ринки". Саме на одному з них у місті Вухань, стверджують учені, і зародився коронавірус. Крім Яловичини, свинини та курятини, тут можна купити й м’ясо екзотичних тварин: собак, скорпіонів та кажанів, які, ймовірно, й передали COVID-19 людині.

Китаю з населенням 1,5 млрд вдалося за три місяці зупинити інфекцію. Допомогли суворі заходи, а саме – карантин, вимірювання температури у громадських місцях і примусове стеження за громадянами. Кожному мешканцеві провінції Хубей, звідки поширився вірус, присвоїли спеціальний QR-код. За ним відстежували пересування людей містом та контакти хворих.

Але Пекіну інші країни світу не вірять. І прямо звинувачують у поширенні коронавірусу. Найбільше прокльонів з боку США. Мовляв, Китай вчасно не повідомив Всесвітню організацію охорони здоров’я про спалах недуги, а тому має заплатити.

"Ми в кожному разі притягнемо Китай до відповідальності. Ми розпочали власне розслідування щодо причин пандемії. Ми не довіряємо інформації китайського уряду. Якби Пекін надав вичерпну інформацію, вірус вдалося б зупинити ще на початку його поширення", – заявив президент США Дональд Трамп.

Суму збитків порахували британські аналітики з центру Генрі Джексона – 6,5 трлн доларів. Стільки має виплатити Китай, щоб відшкодувати збитки постраждалим країнам. Пекін свідомо занижував кількість хворих, вважають у Франції, Австралії та Швеції й хочуть розслідування.

"Ми точно знаємо, що коронавірус розповсюдився з Китаю, але ми ще маємо дослідити, як і коли виникла ця хвороба. Австралія наполягатиме на незалежному розслідуванні", – заявив прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон.

"Ми розуміємо, що Китай намагається оприлюднювати лише позитивну інформацію. І припускаємо, що влада вдається до маніпуляцій у підрахунку хворих", – наголосила міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Розслідувати причини походження коронавірусу хоче й Всесвітня організація охорони здоров'я. Звернулася до китайського уряду, але той звернення ігнорує.

"Ми поки що не отримали дозволу долучитися до розслідування щодо походження коронавірусу. Ми досі очікуємо запрошення і готові обговорювати умови співпраці", – зазначив представник ВООЗ Годен Галеа.

За даними розвідки США, перший хворий на коронавірус у Китаї з’явився ще 17 листопада торік. 55-річний продавець "живого ринку" у Вухані. А 6 грудня з тяжкою формою пневмонії ушпиталили його дружину. Однак те, що вірус передається від людини до людини, у Пекіні визнали аж через півтора місяця 20 січня. На той момент у Китаї, за офіційними підрахунками, було 220 інфікованих. Тоді як в Італії в перші два тижні епідемії захворіли понад тисячу громадян. Китайська влада до останнього заспокоювала народ: мовляв вірус не страшніший за грип. Тож жодних заходів безпеки люди не дотримувалися. Карантин у Вухані запровадили 23 січня. До того часу місто встигли відвідати мільйони людей.

"Комуністична партія Китаю вчасно не повідомила Всесвітню організацію охорони здоров'я про спалах нового коронавірусу. Китай не надав вичерпної інформації щодо захворювання. Не повідомили й про ризики та небезпеку, яку становить недуга", – заявив державний секретар США Майк Помпео.

Китай приховував поширення вірусу, а його уряд скуповував в усьому світі засоби захисту, вважають у Держдепартаменті.

"Згадайте, це не перший вірус, що поширився з Китаю. У цій державі розташовані лабораторії, які не дотримуються стандартів. Наша розвідка продовжує збирати дані, але вже є докази, що коронавірус витік із китайської лабораторії у Вухані", – наголосив Помпео.

Китайський диктаторський режим нехтував і правами людини. Тих, хто намагався поширити правду про коронавірус, карали. Лі Веньлян, 33-річний лікар із Вуханя, намагався розповісти про нову хворобу. Але його заарештували за поширення чуток. На початку лютого він помер від COVID-19, бо намагався самотужки лікувати хворих і заразився. Тим часом, департамент пропаганди вимагав від ЗМІ винятково хвалити успіхи уряду. А департамент цензури видаляв будь-які згадки про коронавірус у соцмережах. Британські вчені зі Саутгемптонського університету підрахували: кожен тиждень мовчання влади Китаю коштував у майбутньому життям трьох тисяч людей. У Піднебесній усе заперечують.

"Китай, як і інші країни, є жертвою вірусу, а не винахідником. Коли грип H1N1 поширився на територію 200 країн, чи питали у США, як він виник? Чи, можливо, хтось запитав у Вашингтона, звідки поширився СНІД у 80-х роках минулого століття?", – заявив речник Міністерства закордонних справ Китаю Хен Шуан.

Китай переконує, що європейські країни та США намагаються приховати власні прорахунки. Адже навіть коли ВООЗ оголосила пандемію коронавірусу, до недуги не всі поставилися серйозно. Британський прем'єр-міністр виступав проти карантину і пропонував виробити колективний імунітет. Та врешті сам захворів. До останнього тягнув із обмеженнями й американський президент. Сполучені Штати пішли на карантин, коли хворих було вже 33 тис. Не підготовленими до епідемії були європейські країни. В Італії та Іспанії у найпотрібніший момент катастрофічно бракувало тестів, масок та апаратів штучної вентиляції легенів.

"Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила глобальну надзвичайну ситуацію ще 30 січня. І Європа та США вже знали про спалах нової недуги. Однак жодних запобіжних заходів не вжили", – зазначив вчений Шанхайського університету Дарил Гуппі.

У світі Китай активно використовує пандемію для пропаганди комуністичного режиму. Тести на коронавірус, апарати штучної вентиляції легенів і медикаменти постачає усьому світу. Цей процес уже охрестили "дипломатією масок". Але деякі країни китайські медичні засоби називають бракованими. Нідерланди повернули Пекіну 600 тис. масок, адже вони не відповідали вимогам безпеки. Іспанія забракувала 9 тис. експрес-тестів на коронавірус і теж відправила назад.

То що ж ефективніше у боротьбі з небезпечною недугою: свобода слова чи цензура? права людини чи тотальний контроль? демократія чи міцна вертикаль влади? Кожна країна має свою відповідь. А у Всесвітній організації охорони здоров’я радять нині не шукати винних, а кинути всі сили на боротьбу з коронавірусом.

5.ua

EXMO affiliate program