Віктор Бондар: будівництво доріг оздоровлює економіку (видео)

5 мая 2018 г. в 15:17

Брак фінансування та відсутність національної програми будівництва доріг – основні вороги зношеної дорожньої інфраструктури.

Про це в ефірі Oboz.TV заявив український політик, підприємець, колишній міністр транспорту та зв'язку України Віктор Бондар.

"За останні 8 років на ремонт доріг виділялось близько 1 млрд доларів щороку. З них, як правило, третина йшла на обслуговування кредитів. Тобто реально на дороги виділялось 300-500 млн доларів на рік. У нас 170 тисяч кілометрів доріг державного значення. При таких обсягах фінансування, ремонт доріг в Україні буде завершено через 40 років", - стверджує політик.

Згадуючи свою діяльність на посаді міністра, Віктор Боднар розповів, що його відомство першим за часів незалежності розробило ефективні інвестиційні проекти та залучило кредитні кошти ЄБРР та Світового Банку на будівництво доріг під державні гарантії.

"Це був перший ривок, коли почали будувати 4 траси одночасно: Харків-Дніпропетровськ, Київ—Харків, Кіпті—Глухів—Бачівськ, Київ—Ягодин і частину траси Київ—Одеса. В той момент в Україні не було сучасної автодорожньої техніки і не було компаній, які могли б такі обсяги робіт подужати", - зазначив співголова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар.

Сьогодні в Україні є сучасна техніка і підрядники, які готові якісно виконувати роботи, - каже політик. Але немає усвідомлення, що програма будівництва доріг повинна отримати принципово іншу схему фінансування.

"При наших проблемах з якістю доріг на рік потрібно виділяти, як мінімум 100-120 млрд гривень, що дозволить за 7 років поновити хоча б головні магістралі. Це дасть колосальний підйом економіки, бо в дорожній галузі одне робоче місце, створює ще 17 місць навколо - це кар’єри, це залізничники, це автопідприємства тощо", - повідомив політик.

Віктор Бондар разом із депутатською групою "Партія "Відродження" пропагує модель індустріалізації економіки. У політсилі кажуть, що одна з умов повернення міжнародних інвесторів в промисловість України – відновлена дорожня інфраструктура.

Нагадаємо, в 2017-му році, уряд спромігся профінансувати ремонт 2177 кілометрів доріг. В той же час Кабмін запроваджує європейську систему управління галуззю дорожнього господарства і левову частку проблем з дорогами пропонує перекласти на плечі обласних держадміністрацій та органів місцевої влади. Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

EXMO affiliate program