Вирішальні тижні для ЗСУ. Сценарії війни від NYT (відео)

7 августа 2022 г. в 07:40

За оцінками Пентагону, Росія вже направила в Україну майже 85% своєї армії, залучаючи, зокрема, війська з Далекого Сходу країни та підрозділи, які раніше дислокувалися по всьому світу.

Війна в Україні входить у переломну фазу, вважає американське видання The New York Times. Оцінки американської розвідки та розвідок західних країн свідчать про ймовірність того, що наступні тижні чи місяці будуть вирішальними для України.

Проблеми Росії

За версією NYT, дві головні причини, які вже уповільнюють російські атаки і дають ЗСУ більше шансів на успіх контрнаступних операцій — це критичні проблеми з живою силою та технікою в окупаційній армії.

І якщо на початковому етапі війни подібні фактори змусили Росію звузити свої цілі, відмовитися від штурму Києва та зосередити наступ на сході, то тепер "Росії може бути важче переглянути свою стратегію та відновити сили, принаймні у короткостроковій перспективі", пише NYT.

Американські та європейські джерела New York Times нагадують: Володимир Путін так і не наважився оголосити мобілізацію і ця проблема стає для армії РФ дедалі більш відчутною: реалії на полях бойових дій “мають змусити російські війська уповільнити операції, щоб підкріпити виснажені підрозділи, краще захистити лінії постачання та перекинути нове обладнання”. Водночас, джерела видання припускають, що Путін ігноруватиме поради своїх офіцерів і вимагатиме продовжувати наступ на сході України протягом усього літа.

За оцінками Пентагону, Росія вже направила в Україну майже 85% своєї армії, залучаючи, зокрема, війська з Далекого Сходу країни та підрозділи, які раніше дислокувалися по всьому світу.

До того ж втрати російської армії на першому етапі війни величезні, компенсувати їх досі не вдалося (навіть найскромніші оцінки західних країн коливаються в межах від 15 000 до більше 20 000 вбитих окупантів, ще тисячі поранені або зникли безвісти - тобто .Росія вже втратила більше солдатів, ніж СРСР за десятиліття війни в Афганістані).

Шанси для ЗСУ

За п'ять місяців війни українська армія теж зазнала втрат в артилерії, танках та живій силі. Однак, як нагадав NYT неназваний високопоставлений український військовий чиновник, ЗСУ мають у своєму розпорядженні набагато більше офіцерів з багаторічним фронтовим досвідом, що виявилося вирішальним фактором на першому етапі війни.

Тепер найважливіше значення для України матиме результат наступних тижнів чи місяців, пише видання з посиланням на оцінки західних розвідок. При цьому офіційний Київ усвідомлює, що ЗСУ мають дуже обмежену кількість часу, щоб скористатися нинішніми очевидними слабкостями Росії, повідомили виданню британські джерела за підсумками контактів з українськими чиновниками.

NYT також наводить думку двох конгресменів, які нещодавно побували у Києві у складі делегації американських законодавців. Обидва вони підтвердили, що Україна справді спробує скористатися шансом і готується до контрнаступу.

u-news.com.ua

EXMO affiliate program