Висновок експертів: медик з Тернопільщини, який був на білбордах по всій країні, помер не від коронавірусу (відео)

6 октября 2020 г. в 22:26

Причиною смерті лікаря з Почаєва Івана Венжиновича, який помер кілька днів тому, є не COVID-19.

У 51-річного медика, який від початку пандемії рятував хворих на коронавірус, патологоанатом під час розтину виявив пневмонію з тромбоемболією легеневої артерії (тромб в легенях). Ознак COVID-19 не було. Такий висновок обласного патологоанатома Євгенія Москальчука. Негативними були й два ПЛР-тести, які робили в обласному лабораторному центрі. Про це розповіла керівниця центру Оксана Чайчук, пише «Суспільне Тернопіль».

У травні в американському інформаційному агентстві Associated Press вийшов репортаж про те, що українські лікарні перевантажені хворими на COVID-19. На головній світлині — лікар Іван Венжинович у захисному костюмі після огляду пацієнтів з коронавірусом. Згодом цю світлину розмістили в українських містах на білбордах із написом «Дякуємо за життя».

Завідувач терапевтичного відділення Почаївської лікарні Валерій Бондарчук каже, Венжинович був одним з перших, хто почав працювати з хворими на COVID-19:

"Іван працював з березня-місяця, відколи коронавірусна інфекція. Працював ці всі місяці. Багатьом людям допоміг, багатьох поставив на ноги. Рахую, що багато людей залишилися живими тільки завдяки його професіоналізму і тому, що він все брав важких хворих на себе".

Бондарчук розповідає, що Венжинович надавали допомогу за протоколом лікування COVID-19:

"Поступив з двобічною пневмонією, з високою температурою, задишкою, було зниження в крові рівня кисню. Ознаки коронавірусної інфекції, на нашу думку, колег в такий період - присутні в нашому житті. Ми розцінили це як коронавірусну інфекцію. Рентген показав двобічну полісигментарну пневмонію і лікували ми його від двобічної полісигментарної пневмонії. Він був на кисневій підтримці".

Директор Почаївської районної лікарні Богдан Кучер каже, знав Венжиновича з 1986 року. У лікарні він працював близько 25 років:

"Хороший виконавець, як для адміністрації. Хороша людина, як для людей, хороший лікар, як для пацієнтів".

Окрім лікарні, Іван Венжинович працював і в місцевій поліклініці.

Кучер каже, що діагноз, який поставили медику – тромбоемболія легеновї артерії:

"Він поступив з пневмонією 28-го, а 30-го , коли він встав до вікна і раптово посинів і впав. Всі реанімаційні методи нічого не могли допомогти. Тромб був великий в легеневій артерії – це миттєва смерть".

Директорка обласного лабораторного центру Оксана Чайчук розповіла, що тести Івана Венжиновича на COVID-19 були негативними:

"Двічі була підозра. Перший раз це було першого липня. Другого липня поступив матеріал і четвертого липня був отриманий результат про те, що – від’ємний. Це був перший випадок. І другий випадок. Він захворів 26.09, звернувся 28.09 за медичною допомогою. Поступило термінове повідомлення – підозра на COVID-19. Біоматеріал до нас поступив 30-го вересня і першого числа виданий результат про те, що ПЛР-тест від’ємний. Тому, лабораторно діагноз COVID-19 не підтверджений, діагноз знятий".

За словами Чайчук, тести були взяті при житті:

"Після цього проводився розтин. Кінцеві результати надають патологоанатоми. Якщо паталогоанатом не надав секційний матеріал на дослідження – очевидно, в нього не було підозри на те, що це COVID-19".

Паталогоанатом Євген Москальчук робив розтин тіла Івана Вежиновича.

"Дуже швидке протікання хвороби, класичних ознак коронавірусу не було, а саме: не було втрати нюху, не було втрати апетиту, щоб так наростали явища гострої серцевої діяльності і легеневої, то такого не було. Я знайшов у нього пневмонію з тромбоемболією легеневої артерії. І все це відобраджено в діагнозі, який в мене вже Київ забрав", – каже Москальчук.

Поховали Венжиновича на Почаївському міському кладовищі.

EXMO affiliate program