Ворожі снайпери, безпілотники і розвідка боєм: яку тактику застосовують окупанти біля Новолуганського (Відео)

19 мая 2020 г. в 10:36

Знаряддя, доправлене через так звані гумконвої, дає змогу ворогу почуватися впевнено

На сході доба минає без утрат. Окупаційні війська 3 рази відкривали вогонь у бік українського війська. Активізувався ворог біля Новолуганського на Донеччині. Там бойовики проводить розвідку боєм. Цілять у бік позицій українських захисників, щоб виявити їхній бойовий потенціал. Репортаж з передової кореспондентки "5 каналу" Вікторії Ковальової.

На під'їзді до Новолуганського знімальній групі "5 каналу" армійці радять збільшити швидкість. Адже дорогу до нього окупанти тримають на прицілі.

"Позиції противника знаходяться досить на близькій відстані. Трошки потрясе, але в принципі, я думаю, отут прискорюйтесь", – каже Олег, військовослужбовець ЗСУ.

Біля українських позицій нас зустрічає Сергій. Чоловік родом зі Львівщини. Чотири роки зі своїх 22-х він уже на війні.

"Почалася війна. Мені тоді було 16 років. Були якісь такі ідеї, патріотизм. І вони дотепер горять і хочеться вірити, що ми відбудуємо цю державу. І буде мир і тиша", – каже хлопець.

Разом з українськими захисниками рушаємо на спостережний пост. Що ближче до ворога, то небезпечніше.

"За пару метрів треба буде пригнутися. Там посадка прострілюється. Туди долітає 12,7, 7,62. Літають ворожі безпілотники і можуть щось скинути", – говорить Сергій, військовослужбовець ЗСУ.

Позиції біля Новолуганського армійці добре замаскували. Спостереження ведуть приховано – використовують прилади, які дають змогу не висовувати голову з укриття. Бо на тому боці чатує ворожий снайпер.

"Снайперу вистачає 3 секунд, щоб знищити. Наприклад, це трубка розвідника. Якщо він побачить блік в бінокль чи в трубку розвідника, якщо навіть попаде в скло, то людина залишається жива. Ми працюємо з укриття. Спостерігаємо", – розповідає Денис, військовослужбовець ЗСУ.

Ворожі снайпери на цій ділянці фронту працюють у парі зі стрільцями. У одних на меті витягти армійців з укріплень. В інших – знищити.

"Відкривається вогонь по нам. Ми даємо вогонь у відповідь. І в цей час може працювати снайпер, так як має оптичні прилади закордонного зразка, такі як "Арчер". Тобто на певній відстані більше кілометра може вражати, як вдень, так і вночі", – каже Ігор, військовослужбовець ЗСУ.

Не тільки оптика, а й безпілотники та пристрої радіоелектронної боротьби, доправлені через так звані гумконвої, дозволяють ворогу почуватися впевнено.

До ворожих позицій на цій ділянці фронту кілька сотень метрів. А на певних спостережних постах відстань до супротивника ще менша. Тому армійці радять не говорити голосно, бо окупанти реагують навіть на звук.

"Це війна. Тут не може бути такого, що тут безпечно, тут небезпечно, тут стріляють, а тут по голові гладять. Це війна. Тут може бути все, що хочеш", – каже Ігор, військовослужбовець ЗСУ.

Дати вогонь у відповідь часто означає піддатися на провокацію. Тому вояки обмірковують кожен крок. Відповідають на ворожий вогонь українські захисники лише в разі реальної небезпеки.

"Стримує те, щоб ми не демаскували своїх позицій. Вони намагаються вирахувати, скільки в нас тут на позиції знаходиться людей, яка в нас проти них стоїть зброя", – каже Денис, військовослужбовець ЗСУ.

За даними розвідки, у лавах окупантів служить багато чоловіків із Новолуганського, які добре знають місцевих.

"Хотілося б передати привіт і сказати: Слава Україні. Ми їх чекаємо завжди в гості! Завжди їм раді. Є хліб, сіль і смажена рибка", – говорить Сергій, військовослужбовець ЗСУ.

Інші подарунки для непроханих гостей армійці воліють тримати в таємниці. Проте запевняють – за ними не стане.

5.ua

EXMO affiliate program