"Все в крові": за що побили дітей в Будинку культури під Києвом

13 марта 2018 г. в 23:33

Увечері 7-го березня в Будинку культури села Старі Безрадичі танцювали і слухали музику. Тут проходив традиційний дитячий концерт перед довгими святковими вихідними. Після його завершення дорослі розбрелися по домівках, а діти залишилися, щоб поговорити і поїсти солодощі.

Через 40 хвилин від ідилії не залишилося і сліду: в клубі панував розгром, підлога була залита кров'ю, а багато юних артистів потребували термінової медичної допомоги.

"Дітям пропонували наркотики"

Першою про біду повідомила директор Будинку культури, депутат сільради Наталія Данчек.

"Через півгодини після концерту, коли юні артисти ще були в організаторському кабінеті і їли солодощі, до них увірвалися невідомі в масках і почали бити всіх, хто попадався їм під руки. Решта участників злочинного угруповання забігли в актовий зал і теж били всіх без розбору" , - написала вона в Facebook.

Однак її пост не дав відповіді на головне питання: кому знадобилося бити дітей в сільському Будинку культури?

"Зазвичай ми проводимо концерт 8-го березня, але на цей раз вирішили влаштувати на день раніше. Початок було призначено на 17.00, але стартували близько 18.00. Я, наприклад, повернулася додому о 19:45. Ну а сталося все о 20:33. У Будинку культури все в крові. Це просто дикість", - розповіли у сільраді.

Мешканка села каже, що версій про мотиви нападників є досить багато.

"Дехто каже, що хлопців побили через дівчаток. Хоча знаю, що нападники вже приїжджали в Безрадичі в листопаді. Здається, пропонували дітям наркотики. Тоді старші хлопці з Будинку культури їх вигнали і трохи поштовхалися. Можливо ноги ростуть звідти. Серйозно постраждалих у нас двоє. Одному хлопчикові 16 років, а другому десь 19", - розповіли "Обозревателю"у сільраді.

За словами нашої співрозмовниці, 15 нападників приїхали з Обухова на трьох машинах. При цьому номери були заховані.

"У нас у центрі села біля магазину встановили камери. За ними і вдалося визначити, що відбувалося. О 20:33 вони приїхали на трьох машинах, понатягували капюшони і з битками зайшли в Будинок культури. А о 20:44 вже покинули Безрадичі. Ці хлопці відвідують секцію борців в Обухові", - розповіли нам.

"У дітей струс мозку, вибиті зуби"

Також журналісти зв'язалися з Наталією Данчик, яка відразу ж зізналася, що не має уявлення про точні причини того, що сталося.

"Є кілька версій: хтось говорить про політичне замовлення, хтось про розборки між самими дітьми. Можу сказати тільки, що через 40 хвилин після концерту в Будинок культури вбігли невідомі в масках і почали бити всіх, хто там був. У нас зібралися підлітки - від 13 до 20 років", - розповіла Данчик.

Крім того, Данчик також згадала про "складну ситуацію" у селі.

"Йде децентралізація, тому ситуація у нас досить гостра. Деякі місцеві князьки хочуть з'єднатися з Обуховом, а сільська влада намагається об'єднається із Козином (сусіднє СМТ - Ред.), тому що це дасть Старим Безрадичам більше перспектив розвитку. Може бути пов'язано і з цим", - припустила вона.

Вона також підтвердила, що нападники навідуються у Безрадичі не в перший раз.

"У листопаді вони приїжджали в складі семи осіб. Надавали щьовбанів деяким хлопцям і поїхали. А в цей раз зайшли вже в Будинок культури. Кабінет організатора, де сиділи діти, знаходиться за сценою. Тобто вони миттєво оббігли весь клуб, влаштували розгром і зникли. Все сталося миттєво", - продовжила директор клубу.

Нападників встановили

За наявною інформацією, 13 березня слідство вже викликало чотирьох підозрюваних у нападі. За фактом бійки відкриті дві кримінальні справи.

"Поліція Обухівського району відкрила кримінальні провадження у ст. 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) та ст. 296 (Хуліганство). Нами вже встановлено учасники події. Зараз триває досудове розслідування. Звернень від батьків в зв'язку з побиттям неповнолітніх не надходило", - повідомили у поліції.

Версії

Зі спілкування з жителями Безрадичів можна вивести три версії про причини нападу, яке не назвеш інакше як "дивним".

По-перше, це могла бути помста окремим учасникам концерту за те, що ті завадили вести в селі торгівлю наркотиками і вступили з ними в конфлікт в листопаді 2017 року. А решта потерпілих лише потрапили під гарячу руку.

Правда досить дивно, що помститися нападники вирішили лише через чотири місяці, коли про інцидент вже встигли забути. Втім, може в цьому і полягав план?

Інший мотив - бійка через дівчат. Традиційне явище для будь-якого села, але в такому випадку виникає питання: невже клини невідомим дівчатам підбивали всі учасники концерту у віці від 13 до 20 років? Якщо ні, то було б набагато простіше ловити кожного донжуана окремо.

І третій мотив може бути пов'язаний зі "складною ситуацією" в селі. До речі, про труднощі з децентралізацією в цьому районі вже писали ЗМІ.

Проблема в тому, що жителі Старих Безрадичів і кількох навколишніх сіл ніяк не можуть визначитися з тим, до кого їм краще приєднатися - міста Обухов або увійти до складу потенційної Козинської об'єднаної територіальної громади.

Чи можливо, що таємничі "князі", про які не дуже хочуть говорити в селі, вирішили підштовхнути жителів Безрадичів до потрібного їм рішення? У такому випадку методи для досягнення мети були обрані найжорстокіші.

Організованість нападників, які діяли дуже швидко і явно знали, що робити, говорить на користь третьої версії. Проте крапку в цій справі має поставити слідство.

Обозреватель

EXMO affiliate program