"Всі виїхали в напрямку Росії або Криму”. Що відомо про підозрюваних у справах Майдану (відео)

15 июля 2021 г. в 10:00

Одна з найгучніших "справ Майдану", провадження стосовно розстрілів у Києві на Інститутській 20 лютого 2014 року у якому підозрюваними є п'ятеро ексберкутівців, близиться до свого завершення — судового вироку. 14 липня Святошинський районний суд Києва завершив стадію доповнення стороною обвинувачення. Далі, за бажанням, зробити доповнення зможе сторона захисту, потім судді заслухають свідчення обвинувачених. Після чого відбудуться дебати й лише тоді судді підуть до нарадчої кімнати, щоб узгодити вирок у справі.

Адвокати підозрюваних вважають, що розгляд затягнеться і лише нарадча триватиме кілька місяців. А от прокурор Ігор Земсков очікує вирок на початку 2022-го. Наступне засідання у справі відбудеться після півторамісячної перерви — 1 вересня. Суспільне поспілкувалося з прокурором у справі та зібрало інформацію про те, що відбувається на сьогодні з усіма провадженнями по 20-му лютому та їх фігурантами.

Злочинна організація, яка давала наказ застосовувати зброю

В обвинувальному акті Олександра Маринченка (один з обвинувачених ексберкутівців - ред.) йдеться, що накази застосовувати зброю до протестувальників дали члени злочинної організації, яку у 2010 створив Віктор Янукович разом із найближчим оточенням.

“У січні – лютому 2010 року Янукович В.Ф. спільно із рядом осіб зі свого оточення створили злочинну організацію для досягнення злочинних намірів щодо заволодіння усією повнотою державної влади в країні, тобто здійснення її узурпації на якомога триваліший термін, з метою використання цих повноважень для необмеженого та безперешкодного розкрадання державного майна, колективної та приватної власності", — йдеться в документі.

До складу цієї організації входили президент-втікач Віктор Янукович, очільник тодішнього уряду Микола Азаров, ексгенпрокурор Віктор Пшонка (2010-2014), ексголова СБУ Олександр Якименко (2013-2014), ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко (2011-2014), ексголова Антитерористичного центру Володимир Тоцький (2013-2014), ексзаступник голови МВС Віктор Ратушняк (2010-2014), екскомандувач Внутрішніх військ Станіслав Шуляк (2012-2014), в.о. керівника Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Києві Валерій Мазан (2012-2014), заступник начальника київської міліції Петро Федчук, колишній полковник міліції, заступник командира полку особливого призначення "Беркут" Сергій Кусюк та ін.

Проти членів організації, яка давала наказ стріляти у протестувальників, з 2014-го завели кримінальні провадження, проте стосуються вони не саме 20 лютого, а загалом подій Майдану.

Підозрювані оголошені у розшук, їх місцеперебування невідоме. За даними, які Суспільне отримало від Офісу генерального прокурора, вони перебувають в Росії та окупованому Криму. На зв’язок зі слідством виходив лише четвертий президент України Віктор Янукович, однак і він згодом перестав співпрацювати.

"Вони не виходять на зв’язок. Але ми все одно знаходимо інформацію"

За словами прокурора, який відповідає за справи про розстріли на Інститутській, Ігоря Земскова на сьогодні загалом є 25 підозрюваних та 5 обвинувачених. До суду передано всього дві справи: стосується п'яти ексберкутівців, на судовому розгляді вона ще з 2016-го. По іншій, яку передали до суду лише минулого місяця, проходить Сергій Яковенко. Крім того, на фінальній стадії досудового розслідування перебуває справа “омегівця” Володимира Косенка. До кінця серпня він ознайомлюватиметься із матеріалами справи.

Прокурор Ігор Земсков: загалом у справах про розстріли на Інститутській є 25 підозрюваних та 5 обвинувачених

На досудовому розслідуванні нині 17 проваджень. По одному з них є аж 21 підозрюваний співробітник роти “Беркут”. Деякі провадження розслідуються “за фактом” без підозрюваних.

Прокурор пояснює, що причин, чому досі стільки проваджень на досудовому розслідуванні — купа.

"Одна із них це балістичні експертизи. Інша — це те, що не було раніше можливості судити заочно. Тепер це прийняли на законодавчому рівні, а значить, буде можливість.” - каже Ігор Земсков.

З 30 підозрюваних та обвинувачених лише четверо сьогодні перебувають в Україні. Це ексберкутівці Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, два колишніх “омегівці” — Дмитро Хміль та Володимир Косенко. Місцеперебування інших 26 підозрюваних офіційно не підтверджено. Як і у випадку з членами злочинної організації, ці люди виїхали в бік Росії та Криму.

Дані про перетин ними кордону в бік України за останніх 5 років відсутні. СБУ кілька разів направляли запити до Росії, аби отримати інформацію щодо підозрюваних, проте щоразу отримували відмову. Відомо лише, що щонайменше 16 з втікачів отримали громадянство Російської Федерації, а троє — тимчасовий притулок.

За оперативною інформацією, одного із підозрюваних — Ігоря Чумака — кілька разів фіксували в місті Раменське Московської області. Колишній командир роти "Берктуту" Дмитро Садовник перебуває у Сімферополі. У слідчих є дані про те, що він був там на службі. Колишній боєць підрозділу "Беркут" Сергій Зінченко, який звинувачується в розстрілах на Майдані, сьогодні можливо служить у незаконних збройних формуваннях Донецької області.

Також є інформація про смерть одного із підозрюваних, Руслана Горбика, у місті Грозний Чеченської Республіки. Проте, ця інформація також не отримала поки що підтвердження.

За словами прокурора Ігоря Земскова, провадження щодо п'яти ексберкутівців — одне із найважчих. Прокурор припускає, що вирок по ньому буде приблизно на новий рік. І саме це рішення суду буде підґрунтям для всіх інших справ. А от адвокат підозрюваних ексберкутівців Зінченка та Тамтури Ігор Варфоломєєв припускає, що розгляд затягнеться і тільки "нарадча" суддів щодо вироку триватиме кілька місяців.

suspilne.media

EXMO affiliate program