За читання книжки українською мовою доставили до поліції — нові факти репресій у РФ (ВІДЕО)

28 мая 2023 г. в 21:30

У РФ, де декларують толерантність та багатокультурність, затримують за читання книг іноземною мовою. Саме це сталося з москвичкою Еллою. Пасажири авіарейсу “Москва — Владикавказ”, яким вона летіла, запідозрили її в читанні книги українською мовою і донесли в поліцію, повідомляє uatv.ua.

“Іншим пасажирам літака здалося, що Елла дивно поводиться: часто просить воду в бортпровідників, надто регулярно користується вбиральнею, а ще читає книгу українською мовою. Бортпровідники повідомили про неї начальнику аеропорту, а той — поліцейським”, — повідомив російський Telegram-канал “Осторожно, новости”.

Повідомляється, що поліціянти зустріли Еллу біля трапа літака після приземлення. Дівчину доставили до відділення поліції, де виявили у неї українські значки та наліпки на куртці, рюкзаку та телефоні. Еллі може загрожувати покарання за “дискредитацію російської армії”.

Ще один росіянин, який постраждав від репресій, — правозахисник та активіст із Сиктивкара Андрій Івашев. Його звинувачують у “виправданні тероризму в інтернеті”. Одразу три кримінальні справи проти нього відкрили за три коментарі в соцмережах. Один — із фразою про нібито розстріл губернатора Комі, ще два стосувалися місцевої судді та Володимира Путіна. Як підсумок: 6 років колонії та штраф у розмірі 100 тис. рублів (приблизно 1 260 дол.).

“Приводом для кримінальної справи проти Івашева стали три коментарі у групах у “ВКонтакті”, у яких, на думку слідства, активіст закликав до вбивства глави регіону Володимира Уйби. Ці коментарі Івашев, як стверджується, написав 2020 року”, — повідомляють російські ЗМІ.

Три роки у російській колонії суворого режиму проведе мешканець Володимирської області Іван Кавінов. Російський суд визнав його винним у справі про “фейки” про російську армію. 33-річний чоловік публікував у Telegram статті про війну проти України.

“За інформацією видання “Город Ковров”, чоловіка звинуватили у тому, що він у Telegram-чаті робив репости з інших каналів. У публікаціях, які постив засуджений, йшлося про те, що російські військові ґвалтують, катують та викрадають мирне населення України, а також знищують склади з гуманітарною допомогою”, — повідомляє видання “Настоящее время”.

За даними правозахисної організації “ОВД-Инфо”, лише за минулий рік у Росії з політичних мотивів затримали понад 20 тис. осіб. Більшість затриманих оштрафовані чи отримали реальні кримінальні строки. Найпопулярніша стаття — “дискредитація армії РФ”, під яку потрапляють практично всі неугодні режиму.