За смерть сина під поїздом на Деражнянщині матір відсудила в Укрзалізниці моральну шкоду

22 января 2023 г. в 22:30

Трагедія сталася 9 липня 2018 року на залізничному перегоні неподалік села Літки, що на Деражнянщині. Поїзд сполученням “Херсон – Львів” наїхав на 47-річного чоловіка, який від отриманих травм загинув. Його мати звернулася до суду із позовом до Укрзалізниці про відшкодування моральної шкоди у розмірі 300 000 гривень. Про це повідомили в Хмельницькому апеляційному суді.

За словами заявниці, передчасна смерть сина, котрий жив з нею і спільно вів господарство, позбавила її допомоги й підтримки та досі завдає глибоких душевних страждань.

Деражнянський районний суд частково задовольнив позов жінки й ухвалив рішення стягнути з АТ “Українська залізниця” на користь матері 60 000 гривень моральної шкоди. Та товариство не погодилось із таким рішенням і подало апеляційну скаргу.

“Апелянт звернув увагу, що це син позивачки порушив правила безпеки на залізничному транспорті, позаяк нетверезим ходив вздовж колії, сидів на пероні в момент наближення потяга й отримав смертельні травми через свою грубу необережність, а, можливо, й хотів настання таких наслідків”, – зауважують в апеляційному суді.

Натомість, як наголошують, немає доказів, що працівники залізниці допустили порушення, що спричинили загибель потерпілого.

Як встановив суд, кримінальне провадження за фактом трагічної події на перегоні закрив слідчий: за його постановою між наїздом поїзда та смертю чоловіка є причинно-наслідковий зв`язок, який підтверджений висновком експерта.

Колегія суддів ХАС зауважила, що володілець джерела підвищеної небезпеки зобов`язаний відшкодувати завдану шкоду незалежно від його вини, за винятком, якщо мали місце обставини непереборної сили чи умислу потерпілого, але довести це має володілець джерела підвищеної небезпеки. У цій справі доведено, що шкода спричинена не з вини Укрзалізниці, а з необережності самого потерпілого.

Тож апеляційний суд констатував, що, визначаючи розмір моральної шкоди у сумі 60 000 гривень, райсуд в повній мірі урахував глибину і тривалість моральних страждань жінки, грубу необережність самого потерпілого, та із застосуванням принципів розумності і справедливості дійшов обґрунтованого висновку про стягнення з Укрзалізниці такої суми.

xm-inside.com

EXMO affiliate program