Задушили при спробі зґвалтування: деталі справи про вбивство 16-річної дівчини на Кіровоградщині

15 сентября 2022 г. в 23:01

Вчора, 14 вересня, у Кропивницькому відбулося чергове судове слухання по справі щодо вбивства 16-річної Вікторії Макаренко, тіло якої влітку минулого року знайшли у занедбаному колодязі на території села Кетрисанівки Кропивницького району. У вбивстві підозрюють двох юнаків.

Нагадаємо, що про зникнення Вікторії поліції повідомили 16 серпня 2021 року. Йшлося про те, що дівчина пішла з дому в ніч на 15 серпня та не повернулася. Через два дні, 18 серпня, тіло неповнолітньої з ушкодженнями знайшли у закинутому колодязі на території Кетрисанівки, де вона проживала.

«Судовий репортер» опублікував подробиці розслідування та судового процесу.

Так, на пошуки зниклої кинулися як правоохоронці, так і місцеві мешканці. Страшну знахідку у закинутому колодязі завглибшки 5 метрів виявив один з волонтерів. Тіло дівчини було прикидане листям, скошеною травою і сміттям – виглядало так, що його намагалися приховати. Неподалік знайшли взуття загиблої та мобільний телефон. Водночас є показання свідка, що напередодні колодязь оглядали двічі і бачили там тільки автомобільні шини, бур’яни і сміття.

Експертиза виявила на спідній білизні дівчини домішки крові та клітин, які належать не одній особі. На тілі Вікторії нарахували сліди не менш ніж п’яти ударів тупим предметом. Причиною її смерті стало удушення: їй закрили рот та ніс.

Напередодні зникнення

Родина Макаренко переїхала до Кетрисанівки із сусіднього села за рік до трагедії.

Євгеній, батько Вікторії, розповів, що останнім часом донька здружилася з одноліткою Настею. Євгеній стверджує, що просив доньку не проводити стільки часу з Настею, чиї батьки (за словами чоловіка) зловживали алкоголем.

Напередодні зникнення донька була в гостях у подруги разом з компанією знайомих. Після прийшла додому і ввечері лягла спати. Проте вночі батьки виявили, що Вікторії немає вдома. Це вперше дівчина покинула дім, не попередивши батьків.

Вікторію почали шукати, викликали поліцію. Ніхто з її знайомих не знав, куди вона могла піти і не бачив її тієї ночі.

Двоє підозрюваних

У серпні 2021 року правоохоронці здійснили обшук в будинку 16-річного уродженця Кетрисанівки. Місцеві мешканці розповіли, що підліток мав романтичні стосунки х Вікторією, а його будинок знаходиться за 150 метрів від колодязя, де знайшли тіло загиблої. Слідчі вилучили у хлопця взуття зі слідами крові загиблої дівчини.

У грудні 16-річного хлопця затримали за підозрою у вбивстві, взяли під варту без права застави. Під час суду сторона захисту не заперечувала, що в той фатальний день хлопець бачився із Вікторію Макаренко і «мав з нею близькість». Сам підозрюваний на суді розповів, що в той день вони разом відпочивали разом біля місцевого магазину. Сліди своєї крові на тілі Вікторії він пояснював тим, що вона жартома відібрала у нього кепку, а він намагався її забрати назад і під час цього забруднив її кров’ю з ранки на пальці.

Водночас інші свідки вказали, що рани на руках у хлопця в той день ще не було. Тим паче, що кров підозрюваного виявили на бюстґалтері дівчини, а не на футболці, в яку вона була одягнута напередодні зникнення.

Другу підозру у цій справі правоохоронці оголосили у січні 2022 року іншому жителю Кетрисанівки.

Як сталося вбивство: версія слідства

Підозри, що до вбивства дівчини, яка займалася спортом і могла чинити сильний опір, виникли майже одразу.

У вечір напередодні трагедії Вікторія з компанією знайомих пили алкогольні напої біля місцевого магазину – серед них були і двоє підозрюваних.Після компанія розійшлася по домівках.

За версією слідства, тієї ж ночі 16-річний хлопець захотів побачитися з Вікторією, тож зателефонував її подрузі Насті, розшукуючи її. У цей час Настя була у себе в літній кухні разом з Вікторією і другим підозрюваним, який і відповів на дзвінок. Віка, дізнавшись, що її шукає хлопець, пішла з ним зустрітися. Слідом за нею пішов і другий підозрюваний.

Зустрівшись на нічній вулиці, сп’янілі хлопці накинулися на Віку, змовившись між собою її зґвалтувати. Вона опиралася, тож 16-річний хлопець вдарив її в обличчя і повалив на землю. Щоб заглушити її крики, зловмисники закрили дівчині рот і ніс і тримали її так, поки дівчина не затихла, тим самим задушивши її.

У матеріалах слідства вказано, що підозрювані «з причин, що не залежали від їхньої волі, не вчинили усіх дій, які вважали необхідними для зґвалтування неповнолітньої».

Перипетії судового процесу

Справу про вбивство і замах на зґвалтування Вікторії Макаренко передали до суду у квітні 2022 року. Спершу розглядати справу по суті мали у Бобринці, та згодом передали справу до Кіровського районного суду у Кропивницькому. Ту т вирішили, що процес має бути закритим, адже і загибла, і один із обвинувачених неповнолітні.

У травні 2022 року один із обвинувачених відмовився від свого адвоката, призначеного Центром безоплатної правової допомоги. Хлопець заявив, що лінія захисту, яку запропонував адвокат, суперечить його особистій позиції. Тож суд оголосив перерву, щоб призначити нового захисника обвинуваченому.

EXMO affiliate program