Зараження COVID-19: лікар розповіла, коли і які аналізи потрібно здавати (відео)

17 ноября 2020 г. в 18:40

Щоби призначити лікування пацієнта з коронавірусом, потрібно врахувати кілька важливих обставин і здати шість аналізів крові.

Про це розповіла лікар-пульмонолог, завідуюча інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук в інтерв'ю Укрінформу.

Перше, на що потрібно звернути увагу, це висота температури та її керованість (особливо після п'ятого-сьомого дня захворювання).

Друге - це сатурація, вона повинна бути не нижче 94%.

Третина - шість аналізів крові (загальний, СРБ (Ц-реактивний) білок, D-димер, прокальцитонін і феритин, ЛДГ).

"З урахуванням цих трьох компонентів визначається обсяг лікування пацієнта з COVID-19", - розповіла лікар.

При цьому здавати аналізи і робити якісь висновки варто на п'ятий-сьомий день від початку перших симптомів (ломота, температура). До цього слід ставитися до коронавірусної хвороби, як до звичайного вірусного процесу.

Світлана Гук дала кілька важливих порад пацієнтам з коронавірусом:

Не збивати температуру до 38,5, якщо немає супутніх факторів (судомний синдром тощо).

Потрібно пити 2-3 літри рідини на день. Це можуть бути трав'яні чаї, вода.

Вживати вітаміни С і Д, цинк.

"Висока температура після п'ятого-сьомого дня - це вже привід, але ще не ознака, що все погано. Ми бачили випадки, коли і два тижні висока температура трималася без ускладнень. Але якщо пацієнт на телефонному супроводі, всім буде спокійніше, якщо здасть аналізи після сьомого дня", - уточнила вона.

Якщо у пацієнта спостерігається кровохаркання, сильна задишка, набряки ніг, тоді аналізи потрібно здати раніше, ніж за тиждень.

"Хоча зараз телефонують і просять консультації пацієнти, які нещодавно поховали родичів, померлих від COVID-19. І я розумію, що у людини перший день температура, але є позитивна ПЛРка, і тут треба здати аналізи раніше, щоби людина бачила, що вони хороші, та заспокоїлася. А скажеш терпіти сім днів - він і спати перестане", - резюмувала лікар.

EXMO affiliate program