Засуджений за смерть немовляти акушер-гінеколог продовжує працювати у Львові: чому так сталося (відео)

27 марта 2021 г. в 09:26

гінеколог продовжує працювати у Львові: чому так сталося

Потерпіла сім'я стверджує, що лікар витискав дитину з живота матері, водночас той не визнає своєї провини.

Львівський апеляційний суд засудив акушера-гінеколога до трьох років ув'язнення. А ще на такий ж термін позбавив права займатися лікарською діяльністю. Але акушер-гінеколог працюватиме далі.

П’ять років тому медик приймав пологи, а за вісім днів, немовля померло. НІбито через те, що його витискали, стверджує потерпіла сім'я. Подружжя втратило сина Михайлика. Це був первісток, на якого дуже чекали.

Потерпіла жінка, Надія Молоко, розповіла, що вагітність тривала без жодних проблем. Лікарка, яка вела Надію, поїхала на курси, тож та народжувала в іншого акушера-гінеколога.

"Приходив не часто, приходив заспаний. Кожного разу, коли він приходив, оглядав. Казав "Все добре, але я не розумію, чого ти не можеш народити", - переповідає жінка.

А далі як страшний сон, згадує сімя: дитину почали вичавлювати.

"На судовому засіданні ми довідалися, що був введений окситоцин. Це є стимулятор для родів. І було витискання. Я особисто бачив, лікар сам видавлював, лікар сказав тримати жінку за плечі. Це було два лікарі, акушерка стояла приймала дитину. Вони навалювалися", - розповідає потерпілий Микола Молоко.

Хлопчик народився і не закричав, а через вісім днів помер. Причина смерті – ішемічне ураження центральної нервової системи.

"Моментально збіглося стільки лікарів, я не знаю скільки їх було конкретно, побачив, що масаж серця роблять дитині, ми з дружиною вже сльози, плач", - каже пан Микола.

Родина пішла в суд. Суд першої інстанції вирішив, що лікар винен. Це ж врешті підтвердив і апеляційний.

За лікарську недбалість — три роки за ґратами і стільки ж заборони на лікарську діяльність. Це найсуворіше покарання і ледь не прецедент. Але акушер-гінеколог у в’язниці не сидітиме, а продовжить працювати, як робив це і доки тривали суди. Адже збіг термін притягнення до відповідальності. Для такого злочину це п’ять років, кажуть юристи, а суд тривав п’ять років і три місяці.

"Ми рахуємо від моменту вчинення злочину. Тобто якшо є обвинувальний вирок суду, людина визнається винною , але на неї не поширюються будь-які кримінальні санкції, враховуючи кримінальну відповідальність, враховуючи судимість", - зауважив юрист Назар Шпарик.

Остап Пудляк разом з дружиною п'ять років тому теж втратили дитину. Через місяць після пологів померла їхня донька Злата-Іоана. Остап певен, це сталося теж через лікарську недбалість, дитину вичавлювали і діставали щипцями. Суд у цій справі ще триває, але вже відомо — навіть у разі доведення вини лікарів не покарають.

"Ми вийшли з ініціативою до Верховної Ради, щоб переглянути терміни притягнення до кримінальної відповідальності за статтею 140 до 7-10 років. Цього терміну буде достатньо, щоби ті лікарі, які недбало ставляться до посадових обов’язків або халатно, як ми це називаємо, несли покарання вже в суворому форматі", - каже чоловік.

А поки ж лікар навіть засуджений продовжує приймати пологи.

"Лікар працює на сьогодні. Догани поки не було рішення суду не виносилися. Періодично суд приймав рішення про відсторонення доктора від роботи, які виконувалися", - повідомила заступниця головного лікаря Міського пологового будинку Наталія Чередніченко.

Практики вичавлювання дітей під час пологів, запевняють у лікарні, у них немає. Жоден протокол не передбачає цього методу. Чому лікар його таки застосував – пояснити не захотів.

Телефоном він лише сказав: "Я свою провину не визнаю".

Попри це потерпіла родина зітхнула з полегшенням. Адже знайшли винного у смерті дитини. А це для них було головне. Зараз подружжя виховує трирічну донечку Діану. Також акушер-гінеколог має сплатити сімї 350 тисяч моральної компенсації.

тсн

EXMO affiliate program