Життя без "Вконтакті" та "Однокласники": чому Україна продовжила заборону на російські соцмережі (Відео)

16 мая 2020 г. в 11:20

Росія не полишає спроб повернути свій вплив на український інформаційний простір

Російські соцмережі "Вконтакте" і "Одноклассники" й надалі під забороною в Україні. Відповідний указ підписав президент. Документ опублікували на сайті глави держави. І саме цього дня минає 3 роки без російських ресурсів. 15 травня 2017 року указом тоді ще президента Петра Порошенка було введено в дію рішення Ради нацбезпеки про заборону в Україні російських соцмереж на 3 роки. Про те, що цю заборону необхідно продовжити, заявили і в СБУ, і парламентська опозиція. Чи була відмова від російських соцмереж необхідною і чи досі залишається актуальною, розповість кореспондентка "5 каналу" Ірина Шевченко.

"Однокласники" та "Вконтакті " на перший погляд звичайні соцмережі для зручного спілкування та пошуку друзів на пострадянському просторі. Насправді, їх як і інші інформаційні ресурси Росія використовує в гібридній війні проти України.

"Через ці ресурси не тільки розповсюджувалася дезінформація або пропагандистські антиукраїнські матеріали. Російські спецслужби також використовували їх для збирання необхідної їм інформації, або навіть для агентурної роботи", – казав Олександр Турчинов, секретар РНБО (2014-2019).

Саме в "Однокласниках" та "Вконтакті" з початком агресії Росія вербувала бойовиків для так званих самооборон у Криму і на Донбасі, розповідає речник міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm. Контролює ці соцмережі Федеральна служба безпеки Росії та близьке оточення президента Росії Володимира Путіна.

"Наприклад, холдинг Mail.ru group, до якого входять і "Однокласники" і "Вконтакті", це холдинг Алішера Усманова, дуже доброго знайомого пана Володимира Путіна", – говорить Михайло Макарук, речник спільноти InformNapalm.

У Службі безпеки підтверджують: російські спецслужби використовують підконтрольні соцмережі проти України. Тому голова СБУ Іван Баканов ще у квітні запропонував Раді нацбезпеки продовжити заборону ще на 3 роки.

З початку введення санкцій слідчі служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах.

Постанову про необхідність продовження санкцій на вимогу депутатів фракцій "Європейська солідарність" та "Голос" у середу ухвалила Верховна Рада. "За" проголосували 248 депутатів. Традиційно не підтримав санкції проти російських ресурсів "Опозиційний блок". Були зауваження і у фракції "Слуга народу", хоча більша половина "слуг" натиснула на зелені кнопки.

"Є таке VPN, і можна за п'ять хвилин зайти в будь-яку соціальну мережу. Тому давайте ми, якщо будемо напрацьовувати, то будемо напрацьовувати рішення, які дозволять заблокувати соціальні мережі, які ми вважаємо інформаційно недоцільними на території нашої країни, а не займатися популізмом", – каже Олександр Качура, народний депутат, "Слуга народу".

Експерт із питань інформаційної безпеки погоджується, в Україні немає тотального контролю за мережею Інтернет. Тому, зайти на заборонені сайти можна, але це довго і складно. А люди лінуються робити зайві рухи, зокрема, й тому популярність "Однокласників" та "Вконтакті" значно зменшилася після запровадження санкцій.

"Ви зараз зайдете "Вконтакт", вам треба ставити VPN, шукати, як зайти, воно тягне багато трафіку, працює через раз. Це просто стає економічно невигідним", – говорить Михайло Макарук, речник спільноти InformNapalm.

Рішення про продовження санкцій ухвалює Рада нацбезпеки, а чинності воно набуває після указу президента. Секретар РНБО Олексій Данілов у коментарі "Радіо свобода" відзвітував, що зі своєю частиною роботи у Радбезі вже впоралися.

"РНБО вже все зробила, чекайте на указ президента", – повідомив він.

Тим часом Росія не полишає спроб повернути свій вплив на український інформаційний простір. Тож санкції треба не лише продовжувати, а й розширювати.

"Російський сервіс "Яндекс" створив нову соцмережу Aura.top, яка буде використовувати всі інструменти "Яндексу". Це "Яндекс-мапи", "Яндекс гроші". І вони будуть намагатися теж потрапити на український ринок", – розповідає Михайло Макарук.

"Ця війна не стала менш жорстокою чи менш небезпечною. І саме тому необхідно не лише продовжувати санкції, а реально говорити про їх посилення", – каже Олександр Турчинов.

5.ua

EXMO affiliate program