Журналістка, яка викрила у своєму сюжеті міністра Криклія, дала відверте інтерв’ю (відео)

5 июня 2020 г. в 09:40

Сотні тисяч переглядів на YouTube, величезна кількість репостів і коментарів – розслідування журналістки «СтопКору» Христини Кришихи про «таємну» дружину-мільйонерку міністра Криклія спричинило справжній інформаційний вибух у суспільстві. Які подробиці не потрапили до ефіру? Та чому, попри cуспільний резонанс та власні обіцянки, посадовець так і не вніс другу половинку до своєї декларації? Авторка гучного сюжету розповіла шеф-редактору нашого сайту Марині Супрун.

- Христино, ти провела гучне розслідування, на яке звернули увагу більшість українських ЗМІ, в якому головний фігурант – міністр інфраструктури Владислав Криклій. Усіх ця ситуація обурила. А чи стало соромно самому міністру? Як він відреагував?

- Насправді від міністра не було жодної реакції, і це для мене дуже дивно. Якби таке трапилось у якійсь країні Європи чи в Америці, такий міністр був би звільнений. Міністр не відповідав на наші запити, я телефонувала – він не бере слухавку. Також я писала пост, де просила його відреагувати, викласти свої аргументи – він не реагує.

Тобто за три тижні – жодної реакції від пана Криклія. Під час нашої розмови з Христиною ми кілька разів спробували зателефонувати йому з різних номерів. Але міністр нас просто… заблокував. Не відповідає він і на наші офіційні запити, хоча за законом має це зробити протягом п’яти робочих днів.

- У нас був цикл розслідувань про міністерство інфраструктури, і у нас завжди були запитання до міністра. Сміливо можу стверджувати: на жоден запит він не відповів. Нашим журналістам вдавалось ловити його, тільки коли він переходив з одного відомства до іншого, лише так ми спілкувались із ним.

Під час зйомок сюжету про його незадекларовану дружину ми були змушені ловити пана Криклія в Одесі.

Якщо міністр не знайшов, що нам відповісти, я ще більше переконана, що ми зробили все правильно, і всі факти в нашому розслідуванні – правдиві. Або реагуйте, пане Міністре, або…

Він сам себе викрив на брехні, коли заявив, що в нього немає тривалих стосунків понад 5 років. Хоча його дружина каже, що є. Це перший момент.

Другий момент – коли він сказав, що вона буде в наступній декларації.

Мабуть, ані в нього, ані в його радників немає жодних аргументів, тому вони й мовчать. Зараз у Верховній Раді планують створити комісію для розслідування недекларування міністром дружини. Можливо, після цього буде якась реакція. Може, депутати доб’ються якогось коментаря, якщо журналісти не можуть.

- На твій сюжет була реакція від громадян, від ЗМІ, а чи хтось із високопосадовців відреагував, висловив підтримку чи навпаки, звинуватив, що ми якось компрометуємо міністра?

- Народні депутати реагують, колишні народні депутати реагують, вони висловлювались з цього приводу на прямих ефірах. Наприклад, Дар’я Володіна зі «Слуги народу». Вони всі розуміють, що це велике порушення, і хочуть, аби цю справу розслідували. Поки немає коментарів від міністра, депутати – на нашому боці і кажуть, що ми все зробили правильно.

Але ані від Прем’єр-міністра Шмигаля, ані від Президента я жодної реакції не бачила ніде. Можливо, ця справа, як завжди, затихне. Але я не хочу в це вірити.

- Чи було в твоєму розслідуванні щось цікаве, що не увійшло до сюжету?

- Так, є факти, які ми ще не показали в нашому матеріалі. Наприклад, якщо підняти реєстри, то у батька міністра також дуже багато нерухомості. Якщо не помиляюсь, шість квартир – усі неподалік від Мінінфраструктури. І це також можна перевіряти. Ми ще дуже багато куди не «копали».

- Пан Криклій – представник «золотої молоді»? Йому лише 34 роки, він забезпечений житлом, автомобілями й отримав високу посаду. До влади в Україні приходять «мажори»? І чи взагалі 34 роки – гарний вік для міністра?

- Нехай у цьому розбираються правоохоронні органи. Те, що у міністра є великі рахунки, багато коштів, дорогі годинники – факт. Звідки він їх взяв? Можливо, це подарунки, можливо, це батько йому дав, можливо, він їх десь заробив, хоча про це не вказано у декларації – хай розбираються правоохоронці.

Хоча, мені здається, вік не такий вже й важливий. Людина або достойна і порядна чи в 25, чи в 40 років, а може придумувати схеми, брати хабарі – теж у будь-якому віці.

Якби він був гарним фахівцем, добре керував галуззю – не було б зараз стільки скандалів. А скандали всюди: ми бачимо, що відбувається в «Укрзалізниці», в Морській Адміністрації – всюди є якісь недопрацювання.

Мінінфраструктури насправді – дуже важке міністерство, і варто розібратись, чи мав Криклій право його очолити за своїм досвідом і знаннями. Хоча я думаю, що він розумна людина. Але зі своїми обов’язками на посаді не справляється.

- Скільки часу в тебе зайняло це розслідування?

- Ми почали працювати десь місяць і два тижні тому. Так вийшло, що ми спілкувались з людиною з міністерства. І багато чуток ходило, що в Кабміні Нефьодов, Криклій, хтось іще – нетрадиційної орієнтації. І от у неформальній розмові з працівником міністерства з’ясувалось, що це неправда, бо у Криклія точно є громадянська дружина.

Мені стало відомо, хто вона, і я почала її шукати. Я перевірила декларації. І з цього все почалося. Дуже велику роботу провели хлопці з правозахисного блоку нашої організації. Саме вони багато днів стежили за різними адресами.

Про це всі зараз дуже активно говорять, нам телефонували великі ЗМІ – просили вийти в ефір, брали коментарі. Але від самого міністра реакції немає, на жаль. Але ми досі дуже чекаємо.

- Нещодавно звільнили топменеджера «Укрзалізниці» Андрія Рязанцева. Це пов’язано з побиттям ним його цивільної дружини. Ходять чутки, що у міністра Криклія була якась схожа історія?

- Коли ми зайнялись розслідуванням, то теж чули історію, що він ніби б’є свою дружину. Бо коли ведеш тему, то інсайдерська інформація прилітає з різних боків. І нам відправили скріншот зі сторінки цивільної дружини міністра Тетяни Декало, де вона писала пост про те, що чоловік її побив. В цьому пості вона називає його «душистим і коректним садистом» та просить, аби міністра звільнили.

Це був дуже емоційний пост, там були світлини. Десять хвилин цей запис прожив, а потім його було видалено. Але якщо правоохоронні органи перевірять цей пост, то з’ясують, чи дійсно був такий факт, чи це фейк.

Я думаю, що міністр має залишити свою посаду вже через те, що він збрехав суспільству і приховав свою дружину. Якщо це правда, і він її ще й б’є, то моральні якості цієї людини не дозволяють йому обіймати таку посаду. Якщо ти вдома не можеш побудувати гарну сім’ю, то яка може бути мова про зміни в країні?

Нагадаємо, Тетяна Декало — цивільна дружина Владислава Криклія. Але хоча лише у 2019 році пан Криклій подавав декларацію тричі, у жодній із них немає ані слова про «другу половинку». 21 травня міністр Криклій під час спілкування із журналістами «СтопКору» пообіцяв внести інформацію про кохану до офіційних документів. Проте 31 травня був останній день подачі електронної декларації. І відповідно до даних на сайті НАЗК, Криклій своєї обіцянки не дотримався.

stopcor.org

EXMO affiliate program