Зірвані дахи, відсутність світла та газу: у Херсонській області пронісся смерч (відео)

29 сентября 2020 г. в 10:21

Пошкоджені щонайменше п'ять вулиць і триста осель.

Негода на півдні України: одна жінка в лікарні та понад 40 населених пунктів без електрики. В Одесі сильний вітер частково зруйнував набережну на Ланжероні. Велетенські хвилі ледь не змили в море кількох людей.

Водночас смерч пронісся селищем Велика Олександрівка у Херсонській області. Торнадо і його наслідки зняли очевидці: уламки шиферу та залізних перекриттів розкидані селищем, як зім’яті папірці. Люди кажуть: через лічені хвилини після того, як побачили смерч у полі, їхні хати буквально затріщали.

"Тут минуло хвилин 5-10. Ми були в кухні саме, і таке, бачите, що твориться. Все познімало, все трощило, ми тут очі позаплющували, все літало. Жах. Ані газу, ні світла нема", — зазначає жителька селища Велика Олександрівка Наталя Гузій.

Місцеві кажуть: смерч пройшов смугою. Він пошкодив щонайменше п'ять вулиць і триста осель. А за кількасот метрів від епіцентру був звичайний дощ, від якого вже й не лишилося сліду. Нині ледь не усі чоловіки працюють на дахах. Лагодять будинки усім, чим можуть, бо попереду дощі.

Без даху лишилася і одна з шкіл. Поки ремонтуватимуть будівлю, діти навчатимуться дистанційно. Скільки збитків треба відшкодувати потерпілим селянам — невідомо. Поки чиновники порахували лише витрати на ремонт школи.

"Збитки на освітню галузь це щонайменше три мільйони", — зауважив Арсеній Олейніков, голова Великоолександрівської РДА.

Ще понад тисяча родин через торнадо лишилися без газу.

Смерчі на Херсонщині фіксують все частіше. Тільки цього літа один помітили у полі, інший — на морі. І передбачити такі явища, кажуть в Укргідрометцентрі, неможливо, бо вони виникають миттєво.

тсн

EXMO affiliate program