Бізнес на померлих – по-запорізьки, який не може зупинити навіть прокуратура

7 сентября 2011 г. в 08:51

Пів року тому наша програма провела власне розслідування в бюро судово-медичнойої експертизіи.

 1.jpg

У Запорізькому бюро судмедекспертизи і досі беруть хабарі – так заявляють самі ж родичі померлих. За їхніми словами, платити чомусь треба і за виїзд експерта, і за оформлення якихось документів – тобто, послуги, які за законом безкоштовні. Півроку тому (після сюжету Надзвичайних новин) про це дізналася прокуратура, вона ж і підтвердила – похоронне бюро справді бере гроші.


На сьогоднішній день прокуратура винесла вже три подання з проханням – звільнити начальника запорізького бюро судмедекспертизи. Подання пишуться, а людина все одно залишається на своєму робочому місці, і не просто – працює, а, як розказують родичі померлих, пише нові, дорожчі, прейскуранти на послуги бюро.


Власне доганою все покарання начальника бюро й обмежилося. Ця жінка днями  похоронила сусідку, тепер розказує – платила не тільки за оформлення документів і виїзд експерта, а ще й за розтин .


Півроку тому Андрій працював у похоронному бюро і на камеру розказав нашій знімальній групі, що з людей дійсно беруть гроші. Зараз чоловік вже без роботи – каже, що його вигнали, одразу як сюжет вийшов в ефір. На сьогодні, говорить Андрій, колишні колеги розказують йому, що нічого не змінилося – гроші  і далі беруть.


Наша знімальна група пішла до моргу, у реєстратурі запитуємо – чи треба платити за те, щоб забрали тіло сюди.  Жінка у відповідь спокійно оголошує розцінки.


Чому бюро бере гроші за послуги, які за законом безкоштовні, – ми хотіли запитати в самого ж начальника. Але він, кажуть підлеглі,  уже місяць як на лікарняному.


До знімальної групи не вийшов і заступник начальника бюро – людина просто зачинилася у себе в кабінеті. У реєстратурі не на камеру були говіркі, а от на відео ніхто розцінок не називає.


Юристи управління охорони здоров’я пояснюють – бюро працює відповідно до постанови Кабміну, та є одне але – в документі чітко не прописано – за що конкретно люди повинні платити, скільки,  а що безкоштовне. Власне, через це бюро і впроваджує свої ціни.   


За словами юристів МОЗу, після кожного подання прокуратури вони проводили свої перевірки і всі порушення нібито було усунено. А стосовно того, що з родичів померлих беруть гроші, за те, що тіло лежить у морзі, вони про це ніколи не чули.  В обласній адміністрації, куди Надзвичайні новини звернулися за коментарями сказали, що кінець кінцем у всьому розберуться.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

Бізнес на померлих – по-запорізьки, який не може зупинити навіть прокуратура

EXMO affiliate program