Чорнобиль закрили для туристів

23 июня 2011 г. в 12:02

В Чорнобильську зону перестали возити екскурсії, а прокуратура проводить там перевірки.

8.jpgТуроператори кажуть — відбувається перерозподіл туристичного ринку в зоні,  який дедалі набирає обертів.

Досі існувала  єдина державна компанія, яка влаштовувала поїздки до 30-кілометрової зони відчуження, Прип'яті та Чорнобилю - "Чорнобиль Інтерінформ". Приватні турфірми, які пропонують такі самі подорожі, замовляють тур у цій компанії,  надають  списки туристів та сплачують державний тариф за кожного туриста –  близько 500 гривень за людину, в залежності від розміру групи. Тільки минулого року зону відвідало близько 8 000 туристів.

В "Чорнобиль Інтерінформ" кажуть, що тепер їх хочуть усунути від прибуткової діяльності.

"Ми як держпідприємство займаємося поїздками в зону вже 25 років. А в прокуратурі ніби-то кажуть, що ми не маємо права такою діяльністю займатися, хочуть підім’яти цю прибуткову справу під когось іншого", - каже екскурсовод "Чорнобиль Інтерінформ", який не називає свого імені через страх втратити роботу.

В прокуратурі Київської області не змогли відразу прокоментувати ситуацію та пообіцяли дати відповідь протягом кількох днів.

В приватних компаніях одноденний  груповий тур в зону коштує від 100 доларів на людину (або близько 170 доларів за місце в англомовній групі).  Індивідуальні тури можливі навіть на одну особу, але тоді ціна буде коливатися в районі 4500 гривень за день.

Фірма "Интересный Киев",  яка возить туристів в зону, зараз залишилась без чорнобильських контрактів через проблеми в "Чорнобиль Інтерінформ".

"Останню групу ми возили на вихідні. Зараз нам сказали, що там проводиться якась позапланова перевірка, тому поїздки призупинили на термін від тижня до місяця", - кажуть у фірмі.

Про те, що чиновники звернули увагу на туристичні заробітки Чорнобиля, стало зрозуміло в кінці 2010 року, коли глава МНС Віктор Балога заявив, що "Чорнобильська зона стане відкритою для туристів" та екскурсії туди "почнуться вже на початку 2011 року".

Враховуючи той факт, що регулярні екскурсії в зону тривають вже більше 20 років, а надають такі послуги з десяток фірм та туроператорів, на ринку відразу почали ходити чутки, що державні мужі вирішили підім’яти перспективний бізнес під себе та свої фірми.

В МНС ще на початку 2011 року оголосили тендер на визначення кількох турфірм, які матимуть право возити туристів в Чорнобиль, проте поки що тендер нічим не закінчився. "Проте, що переможці тендеру вже визначились,  ми нічого не чули", - кажуть в прес-службі МНС.  

Олександр Шалига, перший заступник директора "Чорнобиль Інтерінформ", говорить, що наразі його державна фірма знаходиться в підвішеному стані через якусь законодавчу дірку.

"Прокуратура встановила, що указ голови [Міністерства надзвичайних ситуацій], згідно з яким ми взагалі існуємо, не відповідає нормам якогось закону. Тому прокуратура подала до суду, щоб відмінити цей указ. От поки між прокуратурою та МНС ідуть з’ясування, ми не працюємо. І скільки це продовжиться — не відомо", - каже він.

В МНС ситуацію поки не коментують.

 

Источник:Світлана Тучинська

 

Чорнобиль закрили для туристів

EXMO affiliate program