Грунтові води практично затопили одне з сіл Миколаївщини

10 мая 2011 г. в 14:15

Вода стоїть на городах, в підвалах, колодязях, дійшла і до підлог будинків. 


В с. Шевченково Миколаївської області люди страждають від грунтових вод. Підвали будинків перетворилися на басейни.Вода стоїть на городі. Без гумових чобіт тут не пройдеш.  Від постійної сирості та вологи руйнуються будинки, хворіють люди. І все це триває вже кілька років.


Вода в селі почала підніматися ще 20 років тому - розказують люди. Але раніше калюжі стояли тільки восени і в теплу зиму, а останні 2 роки  -  не просихають навіть влітку.
Вода точить  споруди. Стіна у хаті жінки впала прямо на ліжко.


Наталя – ледь не опинилася під завалом:
Сначала штукатурка, потом стали кирпичи прямо на кровать сыпаться. И вот постепенно и сов сем обвалилась.


Голова сільради говорить – врятувати село від ґрунтових вод може дренажна система, яку почали робити ще 20 років тому, проте так і не завершили. Зараз стічні канали – повністю забиті.


Валентина Криволап – голова Шевченківської сільської ради:
Ви бачите, в якому стані ці стічні канали. Вони дуже зарощі. Оцей комиш, оця маслина, оці дерева, які вже пробили плити у дні – звичайно – вода не доходе туди, куди потрібно. Вона дренується, йде у глиб і потім повертається до села.


Влада заговорила про дренажну систему, коли село вже було затоплено – говорять люди. Чиновники знайшли  450 тисяч гривень,  але ситуацію це все одно  не врятувало,потрібні додаткові кошти. За попередніми підрахунками, на все треба від півтора до чотирьох мільйонів гривень. В області кажуть - таких ресурсів не мають.


Якщо за весну й літо в селі не зроблять дренажну систему, то восени, говорять селяни, їм доведеться звідси виїхати, оскільки з дощами почнеться справжня повінь.


Світлана – боїться лишитися без даху над головою:
Ці двоповерхівки можуть завалитися і ми можем залишитись без криши над головою.


Наталя Василівна – просить допомоги:
 Ми просим Київ, ми просим Миколаїв, ми просим район наш. Поможіть і спасіть нас.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Грунтові води практично затопили одне з сіл Миколаївщини

EXMO affiliate program