Харківські підприємці продають чорнозем з полів - екологи б'ють тривогу

2 ноября 2011 г. в 14:20

Поле раніше було колгоспним. Валентина  каже – працювала на землі ще школяркою, врожаї були щороку. Коли колгосп розпався, земля поросла бур’яном, а три роки тому хтось почав вивозити з поля чорнозем. Люди розказують – верхній шар гнуту крадії знімають лопатами і вантажать.

 24.jpg
Складу злочину у діях тих людей, які вивозять грунт, міліція не знайшла. А от екоінспекція рахує збитки, завдані і державі, і природі – вивіз чорнозему це 65 тисяч гривень. Чорнозем, кажуть люди, вивозиться  з двох районів області. Родючу землю хтось забирає на газони і приватні ділянки. Але губернатор каже  - він про такі випадки ще не чув.

У Велику Вітчизняну чорнозем вивозили до Німеччини, а зараз – розвозять по Україні – кажуть екологи. Навіть у газеті можна знайти оголошення, де пропонують – купити родючу землю. Наша знімальна група знайшла оголошення про продаж землі в Інтернеті. Одна вантажівка грунту коштує 850 грн. На запитання – на скільки це легально – менеджер не відповів. Вчені кажуть – якщо з полів і далі зніматимуть верхній шар, то відновиться він років за 400.

Кримінальним кодексом передбачено відповідальність за пошкодження родючих земель  до 5 років. Але постраждати можуть не тільки ті, хто вивозить грунт, а й ті, хто його  купує. Поля спеціально обробляють хімікатами, щоб не росли бур’яни. Тож навряд чи на газонах з купованим чорноземом виросте трава.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

 

Харківські підприємці продають чорнозем з полів - екологи б'ють тривогу

EXMO affiliate program