Як українців в Греції вплутують у нелегальні схеми на мільйони

17 мая 2018 г. в 23:24

Уже рік Олена чекає свого чоловіка з грецької в’язниці. 48-річний Віталій в минулому році поїхав заробити в Туреччину. Мав перевозити туристів в Італію. Але одного разу на борту виявилися нелегали. Екіпаж затримала грецька берегова охорона.

При затриманні на нього навалився чоловік 140 кг, пошкодив йому хребет. Били, мішки на голову надягали, палили, обливали ноги спиртом і підпалювали. Перший суд дав Віталію 25 років в’язниці. Остаточне засідання на наступному тижні. Але на справедливість грецької феміди рідні вже не розраховують.

Перший суд дав Віталію 25 років в’язниці. Остаточне засідання на наступному тижні. І на справедливість грецької феміди рідні вже не розраховують.

За різними даними, за такі злочини в грецьких в’язницях зараз півтори сотні українців, покарання у них від 8 до кілька сотень років. Всі чоловіки ставали жертвами відпрацьованої злочинної схеми – нелегальним перевезенням біженців з Туреччини в Європу.

Екіпажі для яхт вербувальники наймають в тому числі і в Україні. За одного іммігранта виконавці отримують до декількох тисяч доларів.

Тюрма Карідан має гіршу репутацію в Європі. Тут важкі умови утримання полонених. Саме в ній в даний час відбувають термін покарання затримані українські моряки, яких звинувачують у перевезенні нелегальних мігрантів.

Знімати тут категорично заборонено. Тільки через фото забору можуть виникнути серйозні проблеми. Поліцейський патруль тут всюди. Сама в’язниця строгого режиму. Але Фактам вдалося отримати ексклюзивні фото зсередини. Маленькі камери, розміром 4 на 2,5 м. Усюди цвіль і грибок.

Туалет і умивальник прямо біля нар. Телефони офіційно під забороною. Але ми зуміли поспілкуватися із засудженими. Черкащанину Юрію грецький суд дав 233 року і 745 тис. Євро штрафу. На турецькому судні він був кухарем. Зізнається – при влаштуванні на роботу роботодавцю повірив на слово.

Нас пустили в темну кімнату. Ми навіть не знали, що там внизу, в тих каютах знаходяться люди, – каже Юрій.

За місяць роботи пропонували $1,5 тис. Перевозити повинні були речі з Туреччини в Італію, але одного разу на борту з’явилися нелегали. А капітан завчасно зник.

Юрію та його товаришеві, з яким потрапили в біду, вже надали статус постраждалих. Але їх доля досі невідома. Але про українців не забули, запевняють у вітчизняному МЗС.

Консул зустрічається і працює і з прокурорами і з адвокатом. Зараз чекають зустрічі з уповноваженим з прав людини. Щоб ще раз підкреслити важливість проблеми, яка є, – відзначають в МЗС.

Тим часом, чужа біда не вчить. Кількість затриманих в Греції наших співвітчизників за перевезення нелегалів зростає і далі. В цьому році затримано ще 9 українців.

Fakty.ua

EXMO affiliate program