Курсові гойдалки: чому "плаває" курс гривні та чи чекати долар по 30 (Відео)

17 февраля 2018 г. в 03:33

Три тижні національна валюта незмінно зміцнювалася, а сьогодні дещо ослабла.

Курсові гойдалки: гривня, яка знецінювалася протягом листопада, грудня та початку січня, за три тижні відновила попередні позиції. Американський долар знецінився майже на 2 гривні. У п'ятницю долар знову почав дорожчати, але економісти кажуть, що попереднього укріплення достатньо для зниження споживчих цін на імпортні товари.

Три тижні національна валюта незмінно зміцнювалася. Якщо на піку цього року – 23 січня – долар в обмінниках пропонували майже по 29 гривень, то 13 лютого курс був трохи більше 27 гривень. Щоправда, далі гривня знову почала поступове падіння. А у п'ятницю долар продавали вже по 27,34.

У НБУ пояснюють: курс гривні не фіксований, а плаваючий. Отже, сезонні коливання – цілком нормальне явище. Зокрема, після новорічних свят відновилися поставки експортерів за кордон, тому на внутрішньому ринку зросла пропозиція валюти.

"Перший чинник – сезонний. Він пов’язаний із тим, що підприємства аграрного сектора вже почали підготовку до нового сезону, і ми бачимо збільшення валютної виручки саме від цих підприємств. Другий чинник – це прихід нерезедентів-інвесторів на ринок внутрішніх державних запозичень", – пояснює заступник голови Нацбанку України Олег Чурій.

Надмірних коливань курсу гривні цього року не буде. Принаймні так прогнозує економіст Володимир Дубровський. За його словами, головним орієнтиром стабільності має стати надання Україні чергового траншу МВФ.

"Загалом підстав для такого глобального зміцнення гривні чи, навпаки, для глобального послаблення гривні ми зараз не бачимо. Потрошечку гривня, мабуть, послаблюватиметься, але не сильно, і навряд чи вона перетне межу навіть 30 гривень за долар до кінця року", – каже старший економіст центру соціально-економічних досліджень "Case-Україна" Володимир Дубровський.

Для порівняння: в Держбюджеті 2018 заклали курс із розрахунку саме 30 гривень за долар. Тим часом, завдяки укріпленню національної валюти в НБУ очікують здешевлення імпортних товарів, зокрема, й пального.

5.ua

EXMO affiliate program