Микулинецька фортеця 15ст вистояла навалутурків і татар, але здалась під натиском своїх, українців

20 сентября 2011 г. в 16:55

На Тернопільщині селяни окупували пам'ятку архітектури 15 століття. 

13.jpg

 

Микулинецький замок охороняється державою і входить до Національного заповідника “Замки Тернопілля”. Але потрапити на його територію туристам неможливо. Там живуть люди. Вхід закривають ворота, територію охороняють собаки. До фортеці проведено  електрику і воду, подвір'я розорано під город. Що відбувається в середньовічному замку,  селищна влада не знає.

 

Микулинецька фортеця, пам’ятка 15 століття, вистояла навалу турків і татар, але здалась під натиском своїх, українців. Замок захопили селяни, вони оселилися тут  як у будинку, підвели електрику та воду, зачинили ворота і прив’язали на порозі собак. 


Жителі фортеці:
-На якій підставі ви тут живете?
-Приватна власність.

Замок є пам'яткою архітектури національного значення. Рішенням Кабінету Міністрів його ще у 2008 році  внесли до списку  Національного заповідника “Замки Тернопілля”.


Кордуба:
Ця фортеця була закладена в кінці 15 століття на місці дерев'яної фортеці. Вона була при Синявських. Потім дочка Синявського вийшла заміж за польського магната Зборовських і цей замок перейшов до Зборовських. Потім вона перейшла до графа Конопко.  Зайти до унікальної пам’ятки архітектури ніхто не може, бо ж на центральному вході - собаки.


Працівники національного заповідника кажуть, що перші пожильці з’явилися тут ще нібито в 30-х роках.


Найстарша з новоселів переконана, що фортеця її за законом. Каже - вона отримала замок у спадок від матері, а та в свою  чергу – у подарунок від графині з роду Рейтів, як найкраща служниця. Але все це лише красива легенда, офіційних документів про дарування немає.


Кордуба:
Її мамі просто тоді в 46-47 роках дали право жити тут, як сторожу, щоб вона сторожувала.


Зараз на території фортеці живе 7-ро чоловік. Вони розорали під город подвір'я замку, посадили сад, провели світло і воду. На яких  підставах все це робиться – люди пояснити не можуть.

У селищній раді також не мають уявлення стосовно  – чому люди живуть на території пам’ятки архітектури. Говорять – певно в усьому винні попередники, які їх там прописали.

Днями одна із жінок, яка живе у замку, склала заповіт.  Частина фортеці після її смерті має відійти її родичам.

Ваврух:
Треба робити розслідування з прокуратурою і іншими органами, які мають це робити. Це мають ініціювати ті органи, яким це належить, бо пам'ятка архітектури не є на балансі селищної ради.
-Тому так спокійно до цього ставитесь?
-Так.


Керівництво Національного заповідника “Замки Тернопілля” стверджує, на баланс їм передали тільки фортецю, ніяких житлових будинків із людьми.

Керівництво національного заповідника готує документи в прокуратуру і суд, бо рік у рік поселенців у замку стає не менше, а більше, і  ніхто їх  не виселяє.


Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

Микулинецька фортеця 15ст вистояла навалу  турків і татар, але здалась під натиском своїх, українців

EXMO affiliate program