Місто Старокостянтинів на грані епідемії - понад тисячу чоловік травлять каналізаційні стоки

10 августа 2011 г. в 09:18

Через відсутність очисних споруд 26 років фекалії самопливом течуть вздовж житлових будинків та дитячого садка. Медики кажуть, через неблагополучні умови проживання люди часто хворіють, особливо діти. Отруюється повітря і підземні води.

25.jpg

 

Більше тисячі жителів мікрорайону міста Старокостянтинів не на словах знають, як це – жити по коліна у стоках. Їхні двори топлять нечистоти, котрі  самопливом ідуть із септиків – спеціальних ям,  які забилися і які ніхто не відкачує. Каналізація вже  підібралася до газової труби.


Вода з каналізації тече попід вікнами не тільки житлових  будинків, а вже й  дитячого садка. Якщо дорослі ще з горем пополам якось терпіли і будуть терпіти, то дошкільнята можуть дістати невиліковну болячку.

Оксана Кривицька, боїться за дитину:

Ми пішли в санстанцію, заявили, що тече каналізація. Нам сказали, що будете багато говорити, то закриєм садік. I все.

 

Медики говорять – якщо не вирішити проблему зараз, то вже на осінь можна чекати якоїсь епідемії.


Наталя Слободенюк, медсестра дитячого садка:
Часто ротовірусні інфекції, простудні захворювання, кишкові. Тому що діти дихають цим всім.


Влада запевняє  – вона не винна. Раніше всі ці проблемні будинки були на балансі Південно-Західної залізниці. Тоді з вигрібних ям, куди стікали  фекалії - усе відкачували та вивозили.  Місту ж, яке отримало нерухомість на свій баланс, це робити не може. Не вистачає чи то грошей, чи то бажання.


Микола Мельничук, міський голова:

Це є надзвичайна ситуація. Ми її комісією визначили. Користуватися септиками і надалі – собі ж гірше. Ями у аварійному стані: для прикладу – за добу у них скидають до 100 кубів нечистот, а вивозять лише 15. Тобто, вся брудота іде у грунт, а з нього -  у підземні води.


Олександр Денега, начальник ЖЕК:
В день треба відкачувати 100-150 кубів, щоб не було забруднення. Такої змоги Старокостянтинівська ЖЕК немає. Ми маєм лише одну машину ємністю 3,6 куба.


Міський голова запевняє – уже всім сказав, що місто може захворіти, але  безрезультатно. Слід будувати спеціальні очисні споруди. Проте грошей із міського бюджету вистачило тільки  на виготовлення проектно-кошторисної документації.


Микола Мельничук - міський голова:
Говорять, що будуть розглядати, будуть вирішувати, але віз і нині там.


Стоків у місті назбиралося стільки, що вони вже, навіть не входять у землю. Люди бояться, що восени, коли пустяться дощі, вся каналізація плаватиме у них попід вікнами.


Іван Ступицький, головний державний санітарний лікар району:

На сьогоднішній день ситуація тут є неблагоприємною. Загрожує вона тим, що можливий розвиток інфекційних захворювань.


Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

Місто Старокостянтинів на грані епідемії - понад тисячу чоловік травлять каналізаційні стоки

 

EXMO affiliate program