Мовний скандал в університеті Дніпра: студентка скаржиться, що викладачка змушує відповідати російською (відео)

16 ноября 2023 г. в 20:30

Студентка, через яку зчинився скандал, каже, її почали цькувати одногрупники

Мовний скандал у Дніпровському державному медичному університеті. Студентка зі Львова звинувачує викладачку. Каже: та змушувала її відповідати на заняттях російською. Викладачка усі претензії відкидає. У ректораті повідомили, що після інциденту вона потрапила до лікарні з гіпертонічним кризом. А студентка каже, що її почали цькувати одногрупники. На чиєму боці правда – розбиралася наша Дар'я Візір.

На практичному занятті з пропедевтики внутрішніх хвороб студентка 3-го курсу Марія-Магдалина Пельчар опитувала 73-річного пацієнта про його стан українською. Раптом її перервала викладачка і сказала, що медик має опитувати російськомовного пацієнта російською. Аргументувала тим, що хворий може не зрозуміти медика.

"Я повернулась в аудиторію. Готова була продовжити відповідь, готова була, щоб мені дозволили знову ж таки відповісти українською – і мені не дозволили відповісти українською. Більше того, сказали, що я знаходжуся в Дніпрі, а якщо я хочу розмовляти на парах українською – щоб я переводилась до Львова, чи до Кембріджа", – розполвідає студентка 3-го курсу Дніпровського державного медичного університету Марія-Магдалина Пельчар.

За інформацією з ректорату, після інциденту викладачка Людмила Новоженіна потрапила до реанімації. Її колеги по кафедрі кажуть, ситуацію вона не коментує. Запевняють, за 30 років її робити в університеті жодного інциденту щодо мови з нею не було. І усі педагоги викладають винятково українською.

"Хочу сказати, наразі, що ми викладаємо: й інтернам, й лікарям-курсантам для підвищення їх кваліфікації; тобто у нас вся методична, вся література наукова, вся література в підручниках вона є лише, суто, на українській мові", – переконує завідувачка кафедри сімейної медицини Дніпровського державного медичного університету Ірина Височина.

Однокурсники студентки, якій викладачка заборонила спілкуватися з пацієнтом українською, підтверджують, що усі заняття у них відбуваються державною мовою.

"У нас взагалі все ведеться лише українською мовою, тому що так і має бути. Вчимось українською мовою, підручники українською мовою. Якщо хтось хоче додатково… ну там не розуміє українською – то додатково собі шукає російською, але ми вчимося українськими підручниками", – каже студентка 3-го курсу Юлія.

"Наша головна ціль – це здоров'я пацієнта і його комфорт. І ми намагаємось все зробити, щоб так було. І, якщо він навіть розмовляє цією мовою і він не розуміє українською – ми намагаємось зловити цей зв'язок, щоб допомогти йому", – зазначає студент 3-го курсу Іван.

Натомість інші студенти медичного вишу стверджують – неодноразово фіксували, що викладачі спілкуються з ними російською і діляться фрагментами уроків.

Колишня студентка Дніпровського медвишу Софія Золотаревська, яка перевелася до Полтави, каже: російська мова спілкування – одна з причин, чому вона заходилася змінити університет. Дівчина додає: у дніпровському вишу навіть навчальні посібники зі спеціальною термінологією видавалися російською мовою.

"Я всі ці випадки зафіксувала, передала їх в деканат. Деканат пообіцяв, що вирішить проблему, все буде гаразд, і це взагалі недопустимо, щоб у ВНЗ, тим паче під час повномасштабного вторгнення, звучала в стінах російська мова", – зауважила колишня студентка Дніпровського державного медичного університету Софія Золотаревська.

Керівники вишу обіцяють зібрати усі факти порушень мовного законодавства і прийняти відповідне рішення.

"Ми створили наказ-розпорядження щодо створення комісії (в яку увійдуть і викладачі, і студентське самоврядування) – яка безпосередньо буде займатися з'ясуванням цих обставин", – обіцяє ректорка Дніпровського державного медичного університету Тетяна Перцева.

Тим часом студентка, через яку зчинився скандал, каже – після розголосу інциденту з викладачкою її почали цькувати одногрупники – надсилають їй образливі та принизливі повідомлення.

"Я відповідала постійно під час занять українською мовою. Чому вона не переклала пацієнту російською мовою, знаючи російську мову. Чому вона змушувала мене говорити російською. Тобто це виглядає вже як нав'язування російської мови. У мене питання: чи вона проукраїнська, чи проросійська. Чому, якщо вона проукраїнська, вона викладає російською і змушує говорити російською", – обурюється Марія–Магдалина Пельчар.

На ситуацію у вишу відреагував уповноважений Верховної Ради України з прав людини на Дніпропетровщині. Найближчим часом пообіцяв дати оцінку діям викладачів та студентів.

5.ua

EXMO affiliate program