Переворот у медицині: вперше отримані сперматозоїди "в пробірці"

25 марта 2011 г. в 13:35

Ученим вдалося виростити в пробірці клітини сім'яників гризунів і навіть тривале замороження не порушувало їхньої здатності виробляти сперму, з якої з'являлося здорове потомство.

 

Група японських учених під керівництвом Такехіко Огава з Університету Йокогами провела експеримент, який може подарувати надію сотням чоловіків і жінок, що намагаються зачати дитину. Фахівцям першим вдалося виростити в пробірці клітини сім'яників гризунів.

Примітно: навіть тривале замороження не порушувало їхньої здатності виробляти сперму, з якої з'являлося здорове потомство.

Фахівці поділилися інформацією про наукову роботу. Отже, дослідники виростили фрагмент сім'яника в штучному середовищі, що відтворює умови, при яких протікає процес дозрівання сперматозоїдів, що дозволило отримувати протягом 2 місяців зрілі статеві клітини.

При цьому спочатку використовувалися тканини яєчка новонародженого мишенятка. Тобто в них містилися тільки клітини-попередники сперматозоїдів.

З отриманих сперматозоїдів пізніше успішно народилися здорові гризуни обох статей, здатні до розмноження.

Це довело ефективність методики, і тепер учені сподіваються незабаром впровадити технологію в практичну медицину, наприклад, при лікуванні безпліддя внаслідок протиракової терапії. Правда, поки залишається питання генетичної цілісності у потомства, народженого таким чином.
 

Источник: tsn.ua 

 

Переворот у медицині: вперше отримані сперматозоїди "в пробірці" 

EXMO affiliate program