Першим космонавтом міг стати не Юрій Гагарін, а харків’янин Валентин Бондаренко

12 апреля 2011 г. в 10:20

Харьковчанин мог стать одним из первых космонавтов. Самый молодой кандидат на полет к звездам трагически погиб на испытаниях.

Полвека назад, весной 1961 года, на космодроме Байконур завершалась подготовка к старту корабля «Восток-1» с Юрием Гагариным на борту. Пионера космоса выбрали из 20 членов первого отряда космонавтов. В нем был и харьковчанин Валентин Бондаренко - самый молодой кандидат на полет к звездам. Но увидеть Землю в иллюминаторе ему не удалось. За две недели до легендарного старта Гагарина Валентин Бондаренко трагически погиб

Українець трагічно загинув за два тижні до легендарного старту.  Товариш Бондаренка розказує – у 9 класі до їхньої школи прийшли інструктори  аероклубу і запропонували хлопцям вчитися льотній справі.

ЛЕОНІД ГОЛЕНКО -  ОДНОКЛАСНИК ВАЛЕНТИНА БОНДАРЕНКА 
Шесть дней в школе, а седьмой, выходной, - в аэроклуб. Зимние, осенние каникулы - в аэроклуб. Нам было с Валькой по 16 лет. Стали летать. Господи, это я сейчас вспоминаю с таким благоговением!

По закінченню навчань в аероклубі наш українець хотів служити у військово-морській авіації, але його  направили у льотне училище. А наприкінці 50-х в Радянському Союзі якраз стартувала космічна програма – по всій країні таємно шукали кандидатів для першого польоту у космос.

АННА БОНДАРЕНКО -  ВДОВА ВАЛЕНТИНА БОНДАРЕНКА
Он не говорил никому, что он попал в отряд космонавтов. Он прошел комиссию, комиссия была сложная. Всех родственников обследовали, чтобы все было на высшем уровне

У взводі Валентин був наймолодшим – на той час йому виповнилося 23.

АННА БОНДАРЕНКО
Он уходил, помню, это было рано утром, он уезжал, попрощался с нами. Мама говорит: «Все! Это все, конец. Он не вернется»

Додому Валентин Бондаренко більше не повернувся. Одним із стандартних випробувань були тренування у барокамері. Людину зачиняли в ізольованому приміщенні і створювали там такий самий тиск, як і  на висоті 5 тисяч метрів. Майбутні космонавти мали провести в таких умовах 10 днів. Валентин Бондаренко справився з усім. Коли збирався виходити з барокамери, вирішив протерти місця кріплення датчиків  на тілі і випадково випустив з рук проспиртовану вату. Вона впала на розжарену спіраль – приміщення, насичене киснем, згоріло за секунди. Коли спеціалісти вирівняли тиск і відчинили люк – харків’янин вже обгорів на 99 відсотків.  Але був при свідомості.

АННА БОНДАРЕНКО -  ВДОВА ВАЛЕНТИНА БОНДАРЕНКА

Да, он узнал что я пришла. Узнал... Говорит: «Ну, Анюта, все». И нас сразу увезли. В три часа дня на следующий день сказали, что он умер

Валентин Бондаренко міг стати першим космонавтом, а став першою жертвою в освоєнні космосу – говорять його друзі.

ГЕННАДІЙ ДЕНИСОВ -  ДРУГ СІМ‘Ї БОНДАРЕНКО
Своей жизнью он спас жизни всем последующим космонавтам. Мы же мгновенно изменили среду, изменили испытания, противопожарные усилили средства, которые вовремя могли остановить это

Поховали Валентина Бондаренка поряд із могилами батьків. Причини його смерті дуже довго тримали в таємниці, на меморіальній плиті був напис «Від товаришів льотчиків» і лише у 80-ті роки дописали «космонавтів Радянського Союзу».

Першим космонавтом міг стати не Юрій Гагарін, а харків’янин Валентин Бондаренко

Першим космонавтом міг стати не Юрій Гагарін, а харків’янин Валентин Бондаренко

 

 Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

 

EXMO affiliate program