Село в Донецькій області хоче приєднатися до складу Росії

31 мая 2011 г. в 09:44

З початку 90-х між Україною та Росією з'явилося "заговорене" місце - називається село Авіло-Успенка. 

 

По цьому селу пройшов кордон. Україні дісталась частина вулиці з десятком будинків, росіянам - основна частина з магазинами, школами і навіть кладовищем.

Уже більше 20 років мешканці села намагаються приєднати 13 українських дворів до Росії. Взамін РФ виділила б Україні шматок поля. І місцева влада обох країн двома руками "за", а справа з мертвої точки не зрушується.

Найцікавішим прикладом абсурдності ситуації є будинок, який межа "перерізала" навскоси. Кухня з туалетом відійшла до Росії, а решта - до України. Згодом власник будинку таки добився, щоб будинок віднесли до РФ.

Ще одним цікавим прикладом є два будинки, які виявилися на нейтральній території. Російська сторона нещодавно між КПП поставила двометрову огорожу, щоб точно визначити межу. Але в кривий провулок з двома будинками огорожа не змогла пройти. За законом туди ніхто не може пройти, окрім хазяїв, - навіть "швидка" не може заїхати".

За словами місцевих жителів, українські будинки хочуть приєднатися до російської Авіло-Успенки тому, що на території України немає ні магазинів, ні аптеки, ні шкіл. Питна вода - в колодязях. До цивілізації - близько 20 км шляху. Українці ходять за покупками в Росію. Пропуск через КПП тільки за паспортом. Усі ціни на продукти там вищі і лише в рублях.

Для прикладу, у найближчому сільмазі залежале сало продавалось по 122 крб/кг (41 грн), напівкопчена ковбаса - 292 крб/кг (97 грн), яблука - 97 крб/кг (32 грн). Ціна на хліб-"цеглинку" така, як і в Україні, - 12 крб (4 грн). І тільки бензин в Росії дешевший: А-95 коштує 7,5 грн замість 10 грн на донецьких автозаправках.

Місцева українська влада говорить, що нічим не може допомогти у даній ситуації. За словами голови Амвросієвської райради Бориса Рєпухова, це не компетенція району або навіть області.

"У 2010-му зверталися в МЗС з пропозицією, щоб будинки, що залишилися в Авіло-Успенці віддати Росії, а натомість отримали би ріллю. І у 2003-му, і в 2006-му зверталися. Це питання має бути винесене на Міждержавну комісію, щоб Путін і Азаров внесли пропозиції президентам.

Але, на жаль, коли на зустрічі двох президентів розглядався документ про демаркацію, наше питання навіть не було внесене в пропозиції".

 

Источник: tsn.ua

 

Село в Донецькій області хоче приєднатися до складу Росії

EXMO affiliate program