Скнилівська авіакатастрофа. Результат показового авіашоу - 77 загиблих із них 28 – діти

28 июля 2011 г. в 10:14

У суботу 27 липня 2002 року на львівському літовищі зібралося більше десяти тисяч людей. Своє 60-річчя відзначав чотирнадцятий авіаційний корпус. На землі військові демонстрували бойову техніку, а у небі показували фігури вищого пілотажу. Прямо над головами глядачів.



3.jpg

 

Родзинкою свята був політ винищувача Су-27. За штурвалом літака – найкращі з кращих – пілоти першого класу Володимир Топонар і Юрій Єгоров. «Аси» виконували «напівпетлю» на небезпечній висоті. В результаті – літак зачепив верхівки дерев і став падати. Згодом експерти скажуть - Су 27 можна було б вирівняти, якби не другий пілот, котрий, мабуть, дуже хотів жити.

А далі була трагічна випадковість. Це рештки огорожі з колючого дроту. Літак зачепив її і потягнув за собою, загрібаючи людські тіла у кроваве місиво біомаси. 340 кілограмів решток тіл згодом поховають у братській могилі.

Результат показового авіашоу із асами за штурвалом – 77 загиблих із них 28 – діти.

Микола Шевчук втратив у Скнилові сина. Його фото Микола зробив на авіашоу за кілька хвилин до катастрофи. Воно виявилося останнім. Хлопчику було  11.

СВІТЛАНА ШЕВЧУК, ВТРАТИЛА У СКНИЛОВІ СИНА:
Мені як матері, яка втратила там дитину, отримати 15 тисяч гривень... Я би хотіла глянути у вічі якомусь депутату нашому і запитати – чи оцінив би він життя своєї дитини, яка пішла на видовище, організоване державою і чи віддав би він життя дитини за 15 тисяч…

Роман Лучків на власні очі бачив кожну жертву військового свята. У 2002-му він очолював слідчу групу, яка  встановлювала потерпілих у катастрофі. Правоохоронець каже – складалося враження, що містом прокотилася війна.

РОМАН ЛУЧКІВ, У 2002 РОЦІ ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА СЛІДЧОГО УПРАВЛІННЯ УМВС УКРАЇНИ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ:
Військові звозили тих, хто відразу загинув на вулицю Пекарську у основний судово-медичний морг, там вже знаходилися рідні, їх було дуже багато.

 

2.jpg


ТЕТЯНА КРУГОВА, КОРЕСПОНДЕНТ:
В пам'ять про загиблих у Скнилові встановили меморіальний пам’ятник. Тут, наче у братській могилі, поховані ті люди, особи яких встановити було неможливим.

За розслідування катастрофи взялася Генеральна прокуратура та Міністерство Оборони України. Було порушено відразу дві кримінальні справи. Перша – проти пілотів Топонаря і Єгорова, керівника польотів із землі Юрія Яцюка та Анатолія Третьякова, який виконував обов'язки командувача 14-го авіаційного корпусу, а також начальника служби безпеки польотів Анатолія Лукіних та командира військової частини Олега Дзюбецького.

Усіх звинуватили у недбалості та невиконанні плану польоту. Чого тільки варта розшифровка бортових самописців. На ній за хвилини до катастрофи пілоти та керівники польотів із землі то жартували, то лаялись.

Реальні терміни в’язниці отримали хіба що безпосередні виконавці – льотчики.

СВІТЛАНА ХИЛЮК, АДВОКАТ ПОТЕРПІЛИХ У СКНИЛОВІ:
Стаття, за якою судили пілотів – максимальна санкція 15 років, Топонарю суд присудив 14 років позбавлення волі.

Навіть такий вирок суду пілоти вважать несправедливим. Кажуть – у всьому винні організатори шоу та наземні служби, які не повідомити про відхилення літака від курсу. До того ж, льотчики проводили тренувальний політ на іншому літаку.

Друга кримінальна справа – так звана «справа генералів». На лаві підсудних опинилися четверо головнокомандувачів військово-повітряних сил України – Сергій Онищенко, Віктор Стельніков, Олександр Волошенко  та Володимир Олексєєв. Їх звинуватили у неправильній підготовці, організації та проведенні авіашоу.

Військовослужбовці найвищого ешелону перед людьми вибачились, але своєї провини у трагедії так і не визнали.

Усіх генералів виправдав військовий суд. Згодом цей вирок підтвердив і Верховний суд України. Вийшов сухим із води і мер Львова. Хоча саме адміністрація міста давала дозвіл на шоу.

СВІТЛАНА ХИЛЮК - АДВОКАТ ПОТЕРПІЛИХ У СКНИЛОВІ:

Справу слухав військовий суд проти генералів, тобто в колегії сиділи судді, які мають військові звання нижчі ніж підсудні. Практика Європейського суду показує, що такий розгляд не є справедливим.

На справедливий розбір польотів жертви Скнилова сподіваються у Європейському суді. Бо тільки іноземній Феміді байдуже, яке звання у підсудного.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

Скнилівська авіакатастрофа. Результат показового авіашоу - 77 загиблих із них 28 – діти

EXMO affiliate program