Церковна чаша та людські пожертви стали здобиччю крадія

26 апреля 2011 г. в 17:52

Напередодні Великодня, під час великого посту, більшість тернополян відвідує аби щиро помолитися, а також для таїнства сповіді та причастя.

 

Але знаходяться й такі, хто примножує свої гріхи крадіжками зі святинь. Днями у Теребовлі міліціонери затримали одного із таких пройдисвітів. Правоохоронці вилучили у 21-річного місцевого жителя поцуплену чашу для причастя. За вчинене юнака притягують до відповідальності за частиною 3 статті 185 КК України.


Церкву ще будують, але час від часу парафіяни збираються у недобудованій святині на молитву. Майстри, які ведуть будівельні роботи, не звертали увагу, чи в  храмі все гаразд. Першими крадіжку помітили люди, котрі в один із вечорів зібралися на службу. Вони й повідомили у райвідділ міліції.


Як розповів начальник Теребовлянського райвідділу міліції Степан Яворський, на місце події одразу виїхала слідчо-оперативна група. Було встановлено, що невідомий каменем розбив шибку на одному із вікон. Всередину зловмисник забрався, ставши на бетонну плиту. У церкві злодій зламав скриньку для пожертв та поцупив чашу, виготовлену із жовтого металу.


Міліціонери залучили до пошуків крадія кінологів, але собака не міг взяти слід – надто багато людей відвідали церкву після крадіжки. Правоохоронці відпрацьовували декілька версій, розшукуючи того, хто міг би вчинити таке. Серед підозрюваних були й майстри, що ведуть будівельні роботи, але підозра не знайшла підтвердження.

 

Шукати продовжили  серед жителів райцентру, котрі мешкають неподалік храму. У поле зору потрапив молодий чоловік. У нього вдома міліціонери й знайшли викрадену чашу. Затриманий також зізнався, що з розбитої скриньки він взяв 60 гривень.


Юнак ріс без батька, матір покинула  його,  поїхавши на заробітки за кордон, виховався в  школі-інтернаті. Зараз ніде не працює. На злочин пішов заради наживи..


Як свідчить кримінальна практика, для злодіїв немає нічого святого. Не боячись гріха, вони забираються до церков, де можуть хоча б чимось поживитися. Минулого року у селі Комарівка, що у Бережанському районі, троє закарпатців викрали два великі дзвони, маючи на меті згодом їх продати.


Крадії, як правило, вибирають святині у  віддалених селах. Приглядаються до церков, які не обладнані охоронною сигналізацією, за якими ніхто не наглядає. Дивляться, щоб двері були не дуже міцні. Навісні замки, металеві скоби легко піддаються таким зловмисникам. Забравшись всередину культової споруди, зловмисники  навіть ікони зі стін знімають, не кажучи вже про решту церковної атрибутики та скриньки для пожертв. Громади не тільки терплять матеріальні збитки, людям болісно сприймати наругу над духовними цінностями.


 Крадіжкам можна запобігти, подбавши про надійну охорону. Міліціонери радять настоятелям храмів звертатися до спеціалістів, котрі нададуть професійну консультацію щодо запобігання таким злочинам, допоможуть встановити сигналізацію.


Правоохоронці звертаються також до парафіян: відвідуючи храми, не залишайте особистих речей без нагляду, бо не всі приходять до церкви за духовним, є й такі, кого цікавить більше матеріальне.

п. Леся – жителька міста Теребовля
Коли я відкрила церкву то впершу чергу побачила камінь який лежав на вхіднику, потім глянула і побачила скло. Я зрозуміла, що в церкві вже хтось був, бо вікно було розбите. Я відішла назад, не рухаючи нічого, і глянула скарбничка в нас була біля стола. Я подивилася, що її немає, а лежить вона під столиком. Я повернулася і подзвонила до отця Ігора.


Степан ЯВОРСЬКИЙ – начальник Теребовлянського райвідділу міліції

«В чергову частину Теребовлянського райвідділу поступило повідомлення від жителів міста Теребовлі про те, що вони виявили розбите вікно на одній з церков, яка розташована на масиві «Садики».  Зразу туди була направлена слідчо-оперативна група. При виїзді на місце було встановлено, що скоєно крадіжку з даної церкви. Викрали золоту чашу, вартість якої, як ми потім встановили, 500 грн. та грошові кошти зі скарбнички. Слідчо-оперативна група працювала цілодобово.

 

Наступного дня були направлені додаткові сили для відпрацювання осіб, які могли скоїти дану крадіжку. Було розроблено декілька версій скоєння даного злочину, які в подальшому і відпрацьовувалися. Близько 16 год. Дня було доставлено одного підозрюваного якого впізнали за відбитками взуття. При співбесіді з працівниками карного розшуку дана особа зізналася в скоєні крадіжки.

 

Речі було вилучено по місцю проживання особи. На даний час стосовно особи порушено кримінальну справу за статею 185 ч.3 особа затримана. Даний злочин набув широкого резонансу серед населення, адже напередодні Великодніх свят  крадіжка з  церкви, якої давно не було в м.Теребовля».

Василь МАЛАЙНИЙ – начальник сектору карного розшуку Теребовлянського райвідділу міліції
О 18год поступило повідомлення про крадіжку з церкви Пресвятої Покрови Богородиці м.Теребовля. Я спільно з слідчо-оперативною групою прибув на місце події. В ході огляду було виявлено, що розбите каменем вікно через яке здійснено проникнення. 

 

З церкви пропала золота чаша,  пляшка вина, і розбита скринька з якої викрадено пожертви громадян. Працівниками розшуку спільно з дільничними інспекторами проводились оперативно-розшукові заходи по встановленню осіб, які скоїли даний злочин. Було перевірено близько 35 осіб. Нам було відомо, що злочинець на місці події залишив відбитки свого взуття. Під час перевірки відбитків взуття одного із жителів вулиці де була скоєна крадіжка, було виявлено аналогічне взуття.

 

Його було доставлено в Теребовлянський райвідділ. В ході бесіди він зізнався в скоєному. По місцю проживання було вилучено чашу, яку він викрав, грошові кошти та взуття для проведення експертизи. Причиною крадіжки, пояснив затриманий, були гроші. А чашу взяв попутно, щоб потім продати.

о.Ігор СИПЯК – адміністратор храму Покрови Божої Матері м. Теребовля
На превеликий жаль, що таке стається в Божих храмах тому, що Божий храм будується з пожертви людей. Він нам дуже тяжко давався. Ми ходили, збирали гроші по цілому районі, в Зарваницю, до людей приходили. Так люди, хто міг , допомагав на будівництво Божої святині. Кожна річ, кожна цеглина, плиточка є дуже дорога для нас. Ми починали зі самого початку.

 

Не мали спонсорів, багато натрудилися і цим ми дуже дорожимо бо будується Богові святиня, яка стане духовною колискою для громади нашого міста. Дуже шкода, що таке сталося у нашому храмі. Гріх крадежі є дуже тяжким. Господь карає людину яка чинить такий гріх, бо воно є дуже великим злом і велика хвороба душі.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Церковна чаша та людські пожертви стали здобиччю крадія

EXMO affiliate program