Україна не має запасу міцності, падіння - невідворотне, - експерт (ВІДЕО)

19 июля 2018 г. в 08:47

Українська економіка не має достатнього «запасу міцності», а тому високою мірою є сприйнятливою до економічних потрясінь. Нинішня економічна ситуація створює серйозні ризики щодо утримання фінансової стабільності.

Про це під час прес-конференції повідомив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«У період 2006-2017 років економіка України 8 разів показувала мінусовий приріст. Тобто, Україна не має запасу міцності», - сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо перспектив валютної стабільності, експерт наголосив, що за поточної ситуації при наявних золотовалютних резервах на рівні 18.3 млрд дол. і при відсутності співробітництва із МВФ, цього буде важко досягти.

«Звісно, можна втримати закладений курс на рівні 30 грн за дол. за рахунок золотовалютних резервів, але тоді ми поставимо себе під фінансову турбулентність у 2019 році», - наголосив він.

За словами експерта, таким чином, втримати фінансову стабільність в Україні буде вкрай важко.

«Я бачу серйозні ризики щодо утримання фінансової стабільності при нинішній економічній ситуації», - акцентував Олег Устенко.

Експерт також повідомив, що реструктуризація державного боргу, який здійснила колишній міністр фінансів України Наталія Яресько, була нелогічною.

«Виграш по реструктуризації був примарним. (...) Якщо взяти ті гроші, які пані Яресько начебто виграла, і порахувати те, на що, вона їх проміняла, то вийде: вона отримала 3 млрд дол. за такою собі «знижкою», за що вона відразу віддала 3,6 млрд дол. Це було нелогічним, і це легко порахувати», - сказав він.

Олег Устенко сказав, що нинішній зовнішній борг України складає 80% ВВП, але він є «неспівставно високим у порівнянні із іншими країнами, хоча їх зовнішній борг є вищим».

«Різниця між Україною, США і Японією полягає у тому, що якщо ви друкуєте долари чи єну, то ви можете їх роздавати по всьому світу, але якщо ви друкуєте гривню, то ви можете її без проблем, чи з невеликими проблемами - роздавати лише в середині країни. Тобто, що можна Юпітеру, те не можна країнам із такими малими економіками, до яких зараховуємося ми», - пояснив експерт.

intvua.com

EXMO affiliate program