В Тернопільській області на Кременецькому кладовищі орудувала група злодіїв

13 апреля 2011 г. в 18:44

Попит та ціна на чорний метал зростає з кожним днем. Як наслідок – люди нехтують уставленими моральними принципами заради нікчемних потреб.

 

Нещодавно правоохоронці Кременецького райвідділу внутрішніх справ затримали групу мисливців за метал. У погоні за чорним золотом злодії не погребували викрасти огорожу одного з міських кладовищ.
Справжній прибутковий бізнес організував 22-річний мешканець райцентру.

 

Парубок рано одружився, однак сім’янин з нього виявився нікудишнім, тож невдовзі покинув дружину з дитиною на руках та байдикував в батьківській хаті. Заробляти на прожиття чесною працею парубок не бажав, а добряче погуляти любив. А який відпочинок без грошей? От і задумав розжитися на готівку. Лиходій проживав неподалік місцевого кладовища. Металева огорожа впала в око зловмиснику і той швидко розробив план збагачення. Вирішив розібрати металеві конструкції та здати на металобрухт. На підмогу покликав свого 20-річного приятеля, мовляв  заробиш й собі яку копійчину.


Уночі, взявши лома, злодії подалися на кладовище. Спритні крадії зуміли позривати декілька прасел металевої огорожі та взялися переносити їх на господарство старшого зі злочинців. Лиходіям вдалося непоміченими дістатися до будинку. А наступного дня організатор злочину розпиляв метал на шматки, та найнявши транспортний засіб, успішно відвіз крадене на пункт здачі металобрухту. За декілька шматків металу лиходій вилучив близько сімсот гривень. Гроші використав для власних потреб, тоді як спільник за допомогу отримав лише вісімдесят гривень.


Окрилений успіхом першої справи, зловмисник вдався й до наступного протиправного вчинку, залучивши у спільники іншого неповнолітнього приятеля. Лиходії діяли за старою схемою, от тільки цього разу неповнолітній товариш отримав за допомогу у злодіянні на пляшку пива, а організатор вкотре розжився на чималі гроші.


Та на цьому набіги на міське кладовище не скінчилися. До прибуткової справи залучився й власник автівки, яку орендував молодик для перевезення металу. Той теж вирішив спробувати себе у ролі злодія та вночі з підмогою навідався на кладовище.


Як згодом встановлять, працівники міліції, загалом зловмисникам вдалося розібрати понад вісімдесят конструкцій огорожі та здати на металобрухт. . Дивує, що жоден з крадіїв навіть не задумався, що чинить ганебний гріх. Та видно жадоба до збагачення  переважила докори сумління. Однак вдосталь порозкошувати на вилучену з крадіжки готівку зловмисникам завадили правоохоронці
Організатора крадіжки та його спільників затримали міліціонери. Проти трьох зловмисників вже порушено кримінальні справи. Працівники міліції встановили участь у крадіжках огорожі ще декількох кременчан. Наразі правоохоронці з’ясовують їх причетність до крадіжок кольорового металу з пам’ятників на могилах. Проводиться розслідування.

Начальник Кременецького райвідділу міліції:
Поступило відношення з міської ради про те що з одного з кладовищ міста Кременець невідомі особи викрали 86 прасел металевої огорожі. На місце події направлена слідчо-оперативна група та працівника карного розшуку по встановленню осіб, які могли скоїти даний злочин. Злочин було розкрито практично цього ж дня, речові докази вилучено, злочинці крадене вивозили на пункт прийому металобрухту.

 

Жителі міста Кременець були обурені даним фактом, адже такі злочини можуть скоїти тільки вандали. В ході розслідування даної кримінальної справи було встановлено, що огорожу розкрадали протягом березня. Викрадало 6 чоловік. Вони ходили по двоє осіб мінялись групи, вивозились на одному автомобілі. Як вони стверджували, огорожу крали задля матеріальної вигоди

Руслан Дудко, слідчий СВ Кременецького РВ:
В кінці лютого 2011 року двоє осіб прийшли на кладовище що знаходиться в місті Кременець, звідки таємно з корисливих мотивів викрали частину огорожі, які як ми бачимо на даний час відсутні. І викрадені частини здали на пункт прийому металобрухту. Одна одну частину огорожі злочинці не змогли взяти, оскільки їм зашкодило дерево.

 

Вказані крадіжки скоєно трьома особами з яких один неповнолітній, особи встановлено, проти них порушено кримінальні справи за фактом викрадення чужого майна з попередньою змовою групою осіб. На даний час особи дали покази, в яких розповіли що крадіжку здійснили з метою особистої наживи. Загалом з кладовища викрадено 86 частин огорожі. На даний час Кременецьким РВ вилучено тільки одну частину, решту було здано на переробку металобрухту. Загальна вартість огорожі на даний час встановлюється. Приблизно вказані особи збували металолом по дві гривні за кілограм.

Підозрюваний:
Наприкінці лютого ми прийшли сюди на кладовище. Він запропонував пару гривень, щоб заробити. Ми позривали ці прасла – чотири частини. Я тільки раз з ним ходив. А вони ще після цього ходили. Рвали ломом підваживши біля стовпчика. Дальше зламали їх і відносили городом і по обочині а коли їхала машина то кидали на сторону.

Михайло Дідик, місцевий житель:
 Згідно санітарних норм, кладовище повинно бути огородженим. Якщо дивитися з мого життєвого прикладу, в мене був з місцевими жителями конфлікт через те що діти випасали худобу на могилах. Усюди були сліди, послід худоби. Була огорожа до зими, ще на Різдво приходив на могилу до батька. На жаль зараз пожинаємо наслідки сучасної цивілізації. Чисто по-християнськи мені шкода злодіїв. Їх і їхніх батьків.  Я не думаю, що вони усвідомлюють що вони скоїли.

 

В Тернопільській області на Кременецькому кладовищі орудувала група злодіїв

EXMO affiliate program