В Туреччині заарештовано генералів, що готували державний переворот

9 августа 2011 г. в 11:37

Турецький суд заарештував сімох воєначальників-змовників, що планували держпереворот.

8.jpg

 

Турецький суд видав у понеділок постанови, які зобов'язують заарештувати сімох генералів і адміралів армії країни, яких звинувачують в антиурядовій діяльності. Серед заарештованих - командувач навчальним корпусом турецької армії генерал Нусрет Ташделер і командувач військовою розвідкою генерал Ісмаїл Пекін.

Історія цієї змови військових стосується 2003 року, коли, згідно офіційної позиції Анкари, група представників вищого військового керівництва Туреччини виношувала плани дестабілізації обстановки в країні і регіоні після того, як до влади в країні прийшла помірно ісламська Партія Справедливості та Розвитку.

Нагадаємо, 29 липня начальник генштабу збройних сил Туреччини генерал Ішик Кошанер, а також головком сухопутних сил Ердал Чейланоглу, і глава ВПС і ВМС Хасан Аксай подали у відставку через розбіжності з урядом. Відставки відбулися за два дні до проведення Вищої військової ради Туреччини, на якій командування повинно було прийняти рішення про підвищення на посаді ряду офіцерів.

Раніше міністри виступили за те, щоб 17 високопоставлених військових, підозрюваних в участі в антиурядовій змові в 2003 році, були відправлені у запас замість підвищення на посаді. Ішик Кошанер був призначений головнокомандувачем турецькими військами в серпні 2010 року, незабаром після того як турецька влада розкрила змову військових, які були звинувачені в підготовці державного перевороту.

Турецька армія з 1960 року чотири рази скидала уряд (останній раз це відбулося в 1997 році), наполягаючи на дотриманні світського статусу Туреччини і підозрюючи цивільну владу в спробах ісламізації країни. Правлячу Партію справедливості і розвитку, яку очолює прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган, деякі турецькі націоналісти підозрюють в зв'язках з ісламізмом і спробах зробити іслам державною релігією.

Зараз опозиціонери вважають, що звинувачення військових у змові представляють собою спроби заглушити голос супротивників уряду в політичних колах і в армії. Уряд відкидає ці звинувачення, відповідаючи, що займається модернізацією Туреччини і прагне домогтися її включення до складу Євросоюзу.

 

Источник: tsn.ua

 

В Туреччині заарештовано генералів, що готували державний переворот

EXMO affiliate program