В Україні - хвиля популярності автомобільних афер

12 апреля 2011 г. в 15:38

В Україні почастішали випадки автошахрайства. Про найпоширеніші схеми обдурювання людей та страхівників.

У Коломиї затримали шахрайку, яка імітувала викрадення власного авта, придбаного в Італії. Сорокатрирічна жінка за 8 тисяч доларів продала машину на запчастини, а по тому вимагала від міліції довідку, аби на Апенінах одержати страховку.

Володимир Жупник, керівник Коломийського РВ міліції:

- Ми зобов’язані були видати довідку про кражу авта. Вона мала з нею звернутися в компанію в Італії, яка мала відшкодувати їй збитки приблизно на ту саму суму - приблизно 35000 у.о.

Такі схеми часто застосовують шахраї.

Михайло Мацьків, представник страхової компанії:

- Страховик може відмовити у виплаті, коли страхувальник надав завідомо неправдиві дані. Страховик має право також самостійно провести розслідування і виявляти факти і причини, які до цього привели.

Окрім такого виду шахрайства, знову в моді інший - автообмін. Охочому віддати власного чотириколісного за іншого втелющують машину з перебитими номерами й підробними документами.

Такий транспорт придбав у Києві громадянин Литви. У Бердичеві його зупинили даївці і з’ясували: трьохсотий "Крайслер" уже три роки розшукують, а папери - фальшиві.

Святослав Кучинський, інспектор ВДАІ м. Бердичева:

- Сам бланк не відповідає стандартам. Крім того, була нечітка печатка. Це й викликало підозру в тому що, свідоцтво не дійсне.

Для прихильників елітних авто у злочинців ще один козир у рукаві - машина-двійник. Під реально зареєстрованого легковика приганяють без розмитнення або викрадають аналогічного - такої самої марки й кольору. Продають за 30-50 відсотків від справжньої вартості.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Номера либо перебиваются, если кузов машины номерной, официальный, либо номера удаляются, если кузов безномерной. Блок управления перепрошивается - в нем изменяется информация, где и когда выпущен автомобиль.  Изготавливаются новые номерные знаки, и внешне отличить двойник от оригинала практически невозможно.

Ошукують спритники не тільки потенційних автовласників, а й страхові компанії. Способів - десятки. Найпоширеніші - страхування одразу в кількох фірмах, аби по тому отримати якнайбільшу виплату за псевдо-ДТП. Інколи шахраям допомагають страхові агенти, що реєструють уже розбиті машини як непошкоджені. Один із таких випадків стався в Києві. Чоловік застрахував чотириколісного, а за два тижні звернувся із заявою про відшкодування.

Вадим Шевченко, директор страхової компанії:


- Автомобиль побывал в ДТП, это одиночка. Со слов водителя, он не справился с управлением и врезался, разбил переднюю автомобиля. Мы выяснили, что показания одометра на момент страхования и момент ДТП - они ничем не отличаются, что позволяет сделать вывод, что транспортное средство, которое нам представлялось для осмотра, было иное.

Часто спритники підставляють свої машини, а після ДТП вимагають від своїх жертв гроші. Щоб не стати жертвою шахраїв, фахівці радять пильнувати. Під час купівлі - ретельно перевіряти машину, а в разі ДТП - негайно викликати ДАЇ.

Олексій Бельський, Олексій Бардадим, Олександр Райковський, Володимир Гарматюк.

 

Джерело: НТН

 

В Україні - хвиля популярності автомобільних афер

EXMO affiliate program