Військовий експерт назвав гучний провал зовнішньої політики України (відео)

7 сентября 2017 г. в 12:24

Україна за три з половиною роки офіційно не зважилась оголосити на увесь світ про те, що у нас – війна, і в цьому полягає провал нашої зовнішньої політики.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі zik.ua» заявив Олег Жданов, військовий експерт.

Олег Жданов зауважив, що у нас триває війна, проте Україна за три роки не лише не переконала світову спільноту у цьому, а просто не захотіла про це офіційно сказати.

«У цьому є провал нашої зовнішньої політики, що Україна за три з половиною роки офіційно не зважилась оголосити на увесь світ про те, що у нас, вибачте, – війна», – зазначив Олег Жданов.

А ось щодо постанови ВРУ щодо визнання Росії агресором, військовий експерт звернув увагу на прикінцеві положення, де йдеться про те, що вона набуває чинності після ратифікації усіма місцевими радами України. Олег Жданов вважає, що таким чином пустили пил в очі, і цей документ – виключно для «внутрішнього користування».

Політолог Тарас Чорновіл заявив, що люди, які раніше перебували (чи досі перебувають) на посадах держсекретаря США, міністра оборони США, президента Франції, канцлера Німеччини, «дуже жорстко тиснули з тим, щоб в Україні війна не була названа війною».

Гість програми зауважив, що до 2016 року у «нормандському форматі» були три проти одного – Росія, Німеччина і Франція проти України. Натомість з 2016-го вибудувалася зовсім інша система – Німеччина, Франція і Україна проти Росії.

«Помінялися усі ці взаємовідносини», – зазначив гість програми та пояснив, що для європейських лідерів визнати те, що в Україні війна – це колосальна психологічна, вже не кажучи про політичну, проблема, яка призведе до величезних перебудов.

«Це означає, що те, що щодо Росії називається санкціями, треба поміняти на ембарго. Вони до цього абсолютно категорично не готові. І тому був жорсткий тиск, щоб Україна війну не назвала війною», – каже Тарас Чорновіл.

Політолог також пояснив, чому досі засекречений законопроект про реінтеграцію Донбасу. Так, з його слів, нині відбувається узгодження із нашими партнерами.

Гість програми наголосив, що у цьому документі важливо, щоб війна була названа війною, проте, щоб не було зруйновано підтримки і санкційної політики, яку ведуть західні партнери.

EXMO affiliate program