Вишкіл "піджаків": як офіцери запасу згадують військові хитрощі (відео)

7 июля 2017 г. в 17:04

Близько 300 офіцерів запасу тренувалися на Яворівському полігоні долати смугу перешкод та зупиняти ворожий танк.

Свого часу ці офіцери, яких поміж собою армійці зневажливо називають "піджаками", закінчували військові кафедри – тоді це зазвичай робилося, аби відкосити від армії. Але вже за три місяці офіцери запасу стануть у стрій бойових бригад. Перший їхній польовий вихід бачила кореспондент "5 каналу".

За легендою, ворожий танк наступає на позиції українських підрозділів. Першу атаку захисники відбили успішно.

Серед трьохсот офіцерів, які проходять вишкіл на Яворівському полігоні, й Олег Колінько. Військову кафедру чоловік закінчив 20 років тому. Працював юристом. Тепер хоче стати військовослужбовцем. Тому ретельно виконує настанови бойових інструкторів.

"Коли танк наближається, кожен стріляє, щоб уразити прицільним приладдям. І коли танк наближається, ховаєшся в окопі. Він над тобою проїжджає. Коли проїхав з окопу уражуєш його гранатою", – розповідає офіцер запасу ЗСУ Олег.

На Яворівському полігоні офіцерів учать вправлятися зі зброєю, вести прицільний вогонь, пересуватися полем бою під час атаки та правильно надавати медичну допомогу. Вишкіл проводять в умовах, максимально наближених до реальних.

Навчають курсантів військові, більшість з яких мають бойовий досвід, здобутий у зоні АТО.

"Коли з ними поспілкувався, я зрозумів, що це досить умотивовані люди, вони бажають проходити службу в Збройних силах України. Основу будуть складати офіцери. Це будуть командири механізованих, танкових, артилерійських підрозділів, фахівці з виховної роботи", – розповідає начальник курсів перепідготовки та підвищення кваліфікації офіцерів ЗСУ Валерій Суприган.

Польові навчання триватимуть 3 місяці. Потому офіцери запасу зможуть продовжити підготовку у військових частинах і за бажанням поповнити лави захисників на фронті.

EXMO affiliate program