Заворушення у Сирії: 40 загиблих, США евакуює дипломатів та готує санкції

26 апреля 2011 г. в 10:29

Під час заворушень у Сирії загинули щонайменше 40 людей. США розпочали термінову євакуацію своїх дипломатів.

 

Близько 40 осіб загинуло та десятки було поранено в місті Дераа на півдні Сирії, після того як сирійські війська, які ввійшли до міста 25 квітня, відкрили інтенсивний артилерійський вогонь по житловим кварталам міста.

Місто, яке стало оплотом антиурядових виступів, блоковано військами, в ньому введено комендантську годину, електрику відключено, телефонного зв'язку немає. Проте жителі міста використовують мобільні мережі сусідньої Йорданії для зв'язку із зовнішнім світом.

Сирійська влада заявила, що війська введено в місто на прохання його мешканців для захисту від дій збройних терористичних угруповань, у зіткненнях з якими вже загинули кілька військовослужбовців.

Свідки стверджують, що вісім танків і два бронетранспортери оточили мечеть Омарі. Солдати зайняли позиції біля входів у будинки держустанов, на дахах знаходяться снайпери.

Раніше повідомлялося , що в місті знаходяться близько 3 тис військовослужбовців, вони вриваються до будинків і відкривають по жителям стрілянину. При цьому, в місто не пускають автомобілі швидкої допомоги.

Як повідомляє "Аль-Джазіра", військові ведуть в Дераа масштабну зачистку. Місцевих жителів, які намагаються чинити солдатам опір, розстрілюють. "Наші будинки перетворилися в лікарні", - розповів свідок на ім'я Мухсін.

За свідченням мешканця Дера Абдалли Абу Зейда, в місті складається критична ситуація з водопостачанням, так як водопровід не діє, а в більшості будинків ємності для зберігання води, які знаходяться на дахах, зруйновано. Він закликав негайно надати допомогу місту, оскільки без води і електрики багато поранених не виживуть.

Повідомляється також про випадки відмови військовослужбовців брати участь у "бійні" і самовільному відході із Дераа, а також про випадки переходу солдатів і офіцерів на бік сирійської опозиції.

"Близько п'яти офіцерів і 10 солдатів припинили вогонь на площі перед мечеттю аль-Омарі, переконавшись, що перед ними знаходяться беззбройні люди", - повідомив місцевий активіст Абдалла Абазейд.

За його словами, це дозволило мешканцям прибрати з вулиць тіла вбитих та евакуювати поранених. Про подальшу долю військових, які не виконали наказ, не повідомляється.

Крім того сили безпеки, вірні президентові країни Башару Асаду, також відкрили вогонь по беззбройним цивільним у місті Дума, поблизу Дамаска, наголошується в повідомленнях. За словами одного із очевидців, щонайменше, п'ять жителів міста було заарештовано.

Сирійські правозахисники стверджують, що військовослужбовців введено також в околиці Дамаска й південні міста - Нава, Енхіль, Джасем, Маадімія. Там також відбуваються сутички, є вбиті та поранені.

Між тим, Верховний представник ООН з прав людини Наванетем Піллай закликала уряд Сирії негайно припинити насильство, а також провести незалежне розслідування вбивств мирних жителів.

Водночас Держдепартамент США розпорядився евакуювати із Сирії частину персоналу американського посольства та родини дипломатів. У посольстві залишаться тільки основні співробітники, які будуть підтримувати його роботу. Причиною вивезення співробітників посольства США з Дамаска Держдеп називає "невизначеність і нестабільність" в країні.

Держдепартамент також закликав всіх громадян США відмовитися від поїздок до Сирії, тих, хто вже перебуває в країні - виїхати якомога швидше, поки ще відкрито аеропорти та можна полетіти комерційним рейсом.

Також у понеділок, 25 квітня, стало відомо, що Сполучені Штати розглядають можливість введення санкцій щодо членів уряду Сирії.

Якщо санкції буде введено, то рахунки осіб, на яких пошириться їх дія, в банках США буде заморожено, а їх співпрацю із американськими компаніями в будь-якій формі буде заборонено. При цьому співрозмовник агентства підкреслив, що остаточне рішення про введення санкцій поки не прийнято. Чи розглядають США можливість включення президента Сирії Асада до списку осіб, до яких може бути застосовано санкції, поки не відомо.

Нагадаємо, в Сирії в середині березня розпочалися масові антиурядові виступи. Спочатку акції протесту проходили в місті Дераа, а потім вони почалися і в інших населених пунктах. З момент початку антиурядових виступів, які жорстко придушуються владою Сирії, в країні, за даними місцевих правозахисних організацій, загинуло більш ніж 250 осіб.

Головні вимоги демонстрантів - звільнення політичних в'язнів, розпуск сили безпеки та припинення дії старих сирійських законів про надзвичайний стан, яким вже майже п'ятдесят років.

21 квітня Асад все ж підписав наказ про скасування закону про надзвичайний стан. Закон діяв в країні з 1963 року. Він дозволяв владі заарештовувати підозрюваних без висунення їм звинувачень, а також оголошувати поза законом політичні партії.

У той же час 22 квітня в Сирії відбулась найбільша демонстрація, яка закінчилася масовим кровопролиттям. Демонстрації проходили в Дамаску, Хомсі, Забадані та Мідані, а також у провінціях Ідліб і Латакія на півночі країни.

У результаті в різних містах Сирії при розгоні маніфестацій загинуло більше сотні осіб. У країні цей день назвали "кривавої п'ятницею", а ООН і США закликали владу Сирії припинити насильство.

 

Источник: tsn.ua

 

Заворушення у Сирії: 40 загиблих, США евакуює дипломатів та готує санкції

EXMO affiliate program