Завтра в Україні відзначатимуть день шахтаря

26 августа 2011 г. в 15:50

Сьогодні мало хто знає, що це свято з'явилося завдяки самовідданій праці жінок, які відразу після окупації спустилися під землю і стали добувати вугілля.

  14.jpg

У пекельний умовах, одними кирками кожна з них добувала по 12-15 тонн вугілля на добу. А коли в 1947 році рівень видобутку вугілля перевищив довоєнний Сталін заснував друге професійне свято Союзу - День шахтаря. Першими хто удостоївся власного свята були лише  залізничники.


Ще за Радянського Союзу ми були єдиною державою у світі, де шахтарську професію підняли з колін все таки жінки. Одразу після окупації, коли чоловіки гнали ворога до Берліну, вони спустилися під землю і добували по 12-15 тонн вугілля на добу.

Пелагея Шаренко розказує: вона спустилася в шахту, коли їй було 19 років. Говорить – це зараз вагонетки тягають електровози, а раніше, під час війни,  усю роботу виконували жінки. 


Тодішня норма – 50-80 вагонеток за одну зміну. Жінки-шахтарі працювали 6 днів на тиждень по 12 годин на добу, замість зарплати їм видавали талони на хліб.


Марію Гришутіну, комсомолку з Горлівки, знав весь Радянський Союз. У 43-му вона створила одну з перших жіночих шахтарських бригад. Дівчата били союзні  рекорди, а сама Марія якось за зміну набила більше 40 тонн вугілля. Дочка шахтарки розказує: матері за це тоді дали премію – відрізок тканини, щоб пошила собі сукню.


Заслужений шахтар України Юрій Іванов уже більше 30 років просить владу поставити пам’ятник жінкам-шахтарям. Але  річ у тім, що Радянський Союз підписував конвенцію, відповідно до якої – в тяжких умовах роботи не можна використовувати жіночу працю. Виходить, що наші українські жінки трудилися з порушенням всіх міжнародних норм, тож офіційно їхні подвиги ніхто не визнав.


Нашій знімальній групі Юрій розповів і про Євдокію Королеву, яка у війну підняла кілька жіночих батальйонів, щоб не віддавали німецьким окупантам українське вугілля.


Шахтарка Євдокія Королева відома і тим, що до революції ховала від жандармів молодого Микиту Хрущова. А після війни – відбудовувала Донбас. Вона була однією з перших, хто запропонував озеленити терикони.


Три роки тому в центрі Донецька заклали камінь, замість якого в подальшому має стояти пам’ятник українським жінкам-шахтарям. Однак встановлення монументу відкладається на невизначений термін, бо все впирається в гроші, яких немає.


За словами автора пам'ятника, ціна питання -  два мільйони гривень. Місцеві вугільні об’єднання  не хочуть давати на це ні копійки, бо, сказали,  жодного прибутку цей пам’ятник їм не принесе.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

Завтра в Україні відзначатимуть день шахтаря

 

EXMO affiliate program