Білоруси кажуть: з вулиць не підуть, допоки влада не виконає усі вимоги (Відео)

13 августа 2020 г. в 12:00

Четвертий день триває акція непокори у Мінську – столиці Білорусії. Новини невтішні: ЗМІ подають інформацію про тисячі затриманих, десятки зниклих безвісти.

Надвечір сотні автомобілів вишикуються на центральних дорогах міста. Перекривають рух військовій техніці, сигналять, водії піднімають червоно-білі прапори.

На вулиці міст люди виходять ще за кілька годин до анонсованого початку мітингу. Утворюють живі ланцюги, повідомляють журналісти 5 каналу Вероніка Орєхова і Олександра Ревуцька.

Білорусь потопає у білих стрічках та квітах. Удень на марші по всій країні виходять жінки. Із закликами “Досить нас бити” звертаються до силовиків. До місць, де напередодні ОМОН жорстоко розганяв людей, – кладуть квіти, не стримуючи сліз.

Четверту добу поспіль білоруси на вулицях відстоюють право на свободу вибору. Минулу ніч Мінськ знову провів на барикадах. У центрі столиці посилено патрулюють загони ОМОНу. Вуличні протести силовики придушують жорстоко. Застосовують увесь арсенал спецзасобів. На вулицях б’ють навіть випадкових перехожих. У міністерстві внутрішніх справ тепер визнають офіційно: у хід іде й вогнепальна зброя.

Плюс дві тисячі затриманих за минулу ніч. А ще десятки зниклих безвісти. Люди штурмують міліцейські відділки. Намагаються зібрати бодай якусь інформацію про зниклих родичів.

Про останні події у країні білоруси дізнаються із соцмереж. Уперше за останні 4 дні у країні нарешті поновили інтернет-зв’язок. Державні ж канали здебільшого мовчать. Президент Білорусі Олександр Лукашенко твердить: революції не допустить. Причиною протестів вважає безробіття у країні.

Поки триває екстрена нарада президента, військова колона ОМОНу висувається до центру Мінська.

Через події у Білорусі міністри закордонних справ Євросоюзу збираються на екстрений саміт. Засідання відбудеться у п’ятницю. У ЄС результати виборів у Білорусі не визнають, силові розгони протестів називають неприпустимими. Литва тим часом запропонувала план розв’язання політичної кризи в Білорусі.

Звільнити незаконно утримуваних активістів та надати людям право вільного вибору закликають і у США.

Самі ж білоруси обіцяють не здаватися. Кажуть: з вулиць не підуть, допоки влада не виконує усі вимоги. Це, зокрема, чесні нові президентські вибори та звільнення ув’язнених. На підтримку репресованих зібрали вже майже мільйон доларів. Ці гроші підуть на оплату штрафів мітингувальників і їхнє лікування.

7days-ua.com

EXMO affiliate program