Для водіїв та пішоходів майже вдвічі збільшили штрафи за порушення правил дорожнього руху (Відео)

18 февраля 2021 г. в 17:30

Штраф для водіїв, які перебувають за кермом у стані алкогольного сп'яніння тепер становить 17 тисяч гривень із позбавленням водійських прав на рік. Раніше ця сума була трохи більше ніж 10 тисяч гривень. Штрафи збільшили й для низки інших порушень.

В Україні підвищили штрафи для керманичів. Стосується це водіїв, які перебувають за кермом у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. А ось повноваження поліціянтів не збільшили.

"Той законопроєкт, який вчора ухвалили, відкорегований. У попередньому проєкті зазначалося, що уповноваження поліціянтів дійсно збільшилися, однак це рішення скасували", – зазначив речник патрульної поліції Полтави Руслан Возниця.

Нові штрафи стосуються, як водіїв, так і пішоходів. Пішоходів можуть оштрафувати, якщо вони перейшли дорогу у невстановленому для цього місці. За це полтавці мають сплатити замість 51 гривні – 255 гривень. А ось для водіїв штрафи такі: За перевищення швидкості від 20 до 50 кілометрів за годину можуть оштрафувати на 340 гривень, за перевищення на понад 50 кілометрів за годину – 1700 гривень, а за створення аварійної ситуації доведеться сплатити 3400 гривень. За водіння без прав штраф – 425 гривень, а якщо посвідчення водія взагалі немає, то, сума сягає понад 3 тисячі гривень.

За водіння у нетверезому стані штраф тепер становить 17 тисяч гривень із позбавленням водійських прав на рік. Раніше ця сума була трохи більше ніж 10 тисяч гривень. Деякі водії такі ініціативу підтримують.

"Підтримую звичайно, адже п'яним за кермом краще не сідати. Це ж безпека людей, в першу чергу потрібно думати не лише за себе, а й за інших на дорозі", – сказав водій Андрій Бодник. "Те, що стосується водіння у нетверезому стані, то звичайно підтримую, а ось з іншими штрафами ще не ознайомився. Для підвищення безпеки водіїв та пасажирів – звичайно потрібно", – розповів водій Максим Петренко.

"Насправді, я їх ще не читав, але якщо штрафи підвищили, то я це не підтримую. Якщо порушив правила дорожнього руху, то підтримую, а якщо ні – то не підтримую", – прокоментував водій Юрій Вікторов.

Проєкт за посилення відповідальності за окремі правопорушення почали розглядати ще у 2017 році.

"На сьогодні статистика говорить про те, що кількість ДТП зростає через те, що за кермом перебувають водії в нетверезому стані. Тому дії поліції стосовно таких недобросовісних водіїв відповідні. Я вважаю, що для водіїв, які вживаю алкоголь й сідають за кермо ці штрафні санкції є правильними. І взагалі, за це повинна бути кримінальна відповідальність, а не штрафи", – повідомив адвокат Олександр Закриничний.

Нові штрафи почнуть діяти після того, як закон підпише президент України.

poltavske.tv

EXMO affiliate program