“Можемо в глибокий тил ворога заходити”: воїни підрозділу “Сенека” показали свою роботу по росіянах у Бахмуті (ВІДЕО)

27 февраля 2023 г. в 17:40

Знімальна група uatv.ua провела день у місті Бахмут Донецької області з бійцями підрозділу “Сенека” 93-ї окремої механізованої бригади (ОМБр) “Холодний Яр”. Цього дня військовослужбовці виконували традиційне завдання — атакували позиції російських окупантів.

Тиша в Бахмуті — рідкість. Лише кілька годин і лише вранці. Для воїнів — традиційна спецоперація — прорідити лави окупантів. Мають лічені хвилини, щоб розвантажитися, і зібратися на вогневу позицію. У ящиках — з пів сотні мін українського виробництва, які за лічені хвилини будуть націлені на ворога, поки окупанти ще сплять. Замерзають руки, але воїни не зупиняються і вже автоматично намотують на міни порох та готують їх до вогню.

Один із керівників підрозділу “Сенека” Олексій ще рік тому був журналістом.

“Ідея створення цього підрозділу в тому вигляді, в якому він є, належить Роману Ратушному і Владу Сорду (позивний Змій). Після загибелі Роми Влад просто не опустив руки і створив цей підрозділ. Я йому допомагаю теж”, — розповів він.ъ

Бійці “Сенеки” називають свій підрозділ мультифункціональним. Кажуть, що подібного в ЗСУ поки що немає. Вони не лише проводять аеророзвідку та коригують вогонь, а й скидають на ворога боєприпаси як із легких, так і з потужніших дронів. Мають також свій мінометний розрахунок і штурмовиків.

“Ми можемо в глибокий тил ворога заходити, у нас є крила. По суті, ми даємо майже повну картину розвідданих, бо ми чуємо ворога і слідкуємо за ним”, — каже Олексій.

Зараз у Бахмуті вони допомагають іншій бригаді. Для цих захисників вони на кілька годин стануть очима.

“Ми стріляємо по ворожому міномету, ми його знайшли. Тобто весь процес полягає в тому, щоб знайти ціль, у тому, щоб навести на неї наші засоби ураження. У нашому випадку — це міномет, і накрити ворожу піхоту”, — пояснив український захисник із позивним “Відьмак”.

Кожна секунда надто дорога. 19-річний боєць підняв коптер і полетів у бік ворога. Паралельно до роботи підготувалися мінометники, чекали команди, щоб випустити міни та завдати поразки ворогу.

Росіяни від самого ранку відкривають вогонь і отримують відповідь. Роботу мінометників за потреби коригує з дрона “Відьмак”. Далі він береться допомагати артилеристам. Працюють по будівлі, куди зайшла штурмова група росіян — розбивають будівлю, щоб не допустити ворожого штурму та прориву.

Однак ворог постійно намагається завадити роботі українських дронів. Навколо Бахмута росіяни зосередили чимало систем радіоелектронної боротьби. Там уже цілий цвинтар коптерів, але хлопці кажуть, краще втратити дрон, ніж життя. Та й армійці вже навчилися підлітати непомітно і влаштовувати окупанту вогняну облаву.

EXMO affiliate program