Росія перейшла на мобілізаційну економіку воєнного часу — наслідки (ВІДЕО)

17 февраля 2024 г. в 07:20

Понад 15,5 млн росіян перебувають за межею бідності. Такі дані публікує Росстат у звітах за минулий 2023 рік. Водночас дефіцит кадрів у федерації становить майже 5 млн осіб. Триває і відплив капіталу з Росії. За оцінками експертів, за перші 9 місяців 2024 року виведення капіталу з країни сягне 50 млрд дол. Критичні показники не утримують Кремль від бажання продовжувати війну проти України і витрачати на неї десятки трильйонів рублів, повідомляє FREEДОМ.

У кожного третього громадянина РФ немає заощаджень. Такі дані надає “Левада-Центр”, за підсумками соцопитування за січень 2024 року. Ще у 16% росіян “на чорний день” відкладено суму, меншу за місячний дохід сім’ї. Водночас фонд “Общественное мнение” пише, що у 8% громадян федерації не вистачає грошей навіть на харчування.

“Основне, що відбулося в російській економіці, — це фактично скорочення окремих галузей, які були спрямовані на виробництво продуктів загального споживання, і збільшення частини тих, що забезпечують оборонну промисловість. Як результат, за 2023 рік є невелике зростання, яке пов’язане з тим, що держава вливає в економіку Росії мільярди доларів на те, щоб виробляти танки, снаряди та інше озброєння”, — каже економічний експерт Ілля Несходовський.

На статтю “національна оборона” — армію, військову промисловість і виплати учасникам бойових дій — 2024 року з держбюджету РФ піде майже 11 трлн руб. — третина всіх витрат. Для підтримки кремлівського режиму — на правоохоронців і внутрішню безпеку — витратять ще 3 трлн 400 млрд. Для порівняння, витрати на соціальні програми становитимуть трохи більше ніж 7,5 трлн руб.

“Західні лідери пояснюють, що така економічна модель абсолютно нежиттєздатна в середньостроковій перспективі. Але питання в тому, скільки саме вона зможе протягнути. Росія перейшла на мобілізаційну економіку воєнного часу. Російська держава витрачає на війну рекордні для всього пострадянського часу гроші. Витрати на армію і спецслужби забирають до 40% російського бюджету. Соціальні витрати урізані, щоб вивільнити кошти на виробництво танків, ракетних систем і будівництво фортифікацій в окупованій частині України”, — заявив економічний редактор BBC News Російська служба Файзал Іслам.

Триває відплив іноземного капіталу з Росії. Днями останній західний виробник автомобілів покинув федерацію.

“Німецький автомобілебудівний концерн продав 15% акцій, що належали йому, в найбільшому російському виробнику вантажівок “КамАЗ”, повідомив гендиректор підприємства Сергій Когогін. Він відмовився назвати покупця частки, а також суму угоди, зазначивши, що німецький концерн не брав участі в житті російського автовиробника від лютого 2022 року”, — пише видання The Moscow Times у Telegram.

Експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) вважають, що на російську економіку чекають важкі часи. Вливання трильйонів державних рублів у ВПК не зможуть побороти найболючіші для російської економіки проблеми — відтік фахівців, обмеження доступу до технологій і вплив західних санкцій.

“Можемо спостерігати, загалом-то, перенапруження, якщо так можна сказати, російської економіки у зв’язку з війною. І ситуація далі тільки погіршуватиметься. Цифри, якими сьогодні хвалиться російське керівництво з приводу зростання ВВП, потрібно сприймати з певним скепсисом, бо там сидять великі військові витрати. Тобто, якби не було військових витрат, постає питання — чи було б таке зростання економіки?” — коментує голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Скоротилися й доходи від експорту товарів за кордон. Порівняно з першим роком повномасштабної війни, сировинний виторг знизився на 34%. Основні втрати — від значних знижок нечисленним партнерам Росії на постачання “Газпрому”. Обсяг виторгу за підсумками 2023 року став найнижчим із часу пандемії коронавірусу.

uatv.ua

EXMO affiliate program